Fölszállott a páva - 2017

A hagyomány ötödször is összeköt - pénteken indul a Fölszállott a páva 5. évada

Több mint ezren álltak ismét a zsűri elé – területi válogatókkal indul pénteken a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet a Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára rendeznek meg.
 

Október 27-én 20:25-től a szarvasi, 21 órától pedig a fővárosi területi válogatóról készült filmeket tekinthetik meg a Duna Televízió nézői – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek.

A népi kultúra hagyományának megtartó, összekötő erejével már az első adásban találkozhatnak a nézők: megismerkedhetnek a bátonyterenyei Haraszti Józseffel, aki már végigélt egy Pávát – igaz, csak kísérőként. A fiatal néptáncos a gyermekpáva énekkategória-győztes ikerpárjának, Marcsinak és Julcsinak a bátyja. A 10 gyermekes család úgy tűnik kifogyhatatlan a tehetségekből: „A család egy biztos pont az életünkben, onnan kapjuk meg az alapokat az élethez. Nagyon örülök, hogy olyan neveltetést kaptam otthon, amivel az életemet egyenes háttal tudom leélni.”

„Úgy tekintek rá, mintha a saját gyermekem lenne.” – pénteken megismerhetik Oszlánszki Patrikot, a gyermekpáva közönségdíjasának, a nehéz sorsú Hoksz Attilának a jó barátját, tánctanársegédjét is. Aki eddig az apró tehetség, Attila sorsáért izgult, aki a nézők és az OTP Bank jóvoltából otthont tudott vásárolni Dombrádon, most szoríthat mesterének, Patriknak is: párjával, Bulyáki Anettel nagyecsedi táncokkal áll a zsűri elé. Hogy folytatódik-e a dombrádi sikerszéria, kiderül a szarvasi területi válogató végén.

A Fölszállott a páva a teljes Kárpát-medencét képviselve, összesen hat területi válogatóval számol be az élő adásokat megelőző küzdelmekről, a filmek végén pedig kiderül, hogy kik a továbbjutók. November 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek, a középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti.

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.