Szlovák nemzetiségi műsor - 43. hét

Az október 23. és 29. közötti adások tartalmaiból.
 

Október 23., hétfő:
– Az 1956-os forradalomra emlékezünk: interjú Dr. Tóth István történésszel, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetőjével arról, hogyan és milyen forrásokból szerzett tudomást a szomszédos országok lakossága a magyarországi eseményekről 56-ban.
– Maléter Pál emlékére rendeztek konferenciát az Eperjesi Egyetemen.
– Interjú Krizsán Ferenccel, a Ludové noviny egykori főszerkesztőjével az 56-os emlékeiről, a szlovák hetilap indulásáról.
– Rodinny atlas / Családi album /szlovák rádiójáték, mely három generáció életén keresztül mutatja be a szocializmus visszásságait.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Október 24., kedd:
– Az ENSZ évfordulója.
– A bácspetrőci Vajdasági Szlovák Színház Vladimír Hurban Vladimírov „ Érik a szőlő“ című drámájával mutatkozott be a Együtt a színpadon szemlén Szarvason. A cselekmény egy vajdasági faluban játszódik, az 1930-as években kezdődik és a jelenben ér véget. A közel kétórás időtartamban a színpadon szinte az egész évszázad lepereg. A hosszú parasztszoknyáktól eljutunk a tetoválások és mobilok idejébe. Magát a „szőlőültetvényt“ itt inkább közösségnek kell értelmezni, melyhez mindenki a saját tehetségét és tudását adja, hogy egyre szebb és főleg termő legyen. Megszólalók: Krstovská Kristina, Melegová Katarína, Melichová Katarína.
– Pozsonyi anyag: A 14. századtól jelentős hatás éri a Kárpátok hegykoszorúján élő népek juhtenyésztését. Valahol a Balkán-félszigeten keletkezett egy transzhumáló (néhol nomadizáló) állattenyésztéssel foglalkozó pásztornép, a vlachok. Juhtenyésztés mellett foglalkoztak még fuvarozással, és híresek voltak az antik hagyományokban gyökerező tejtermékeik és szőtteseik is. Az Északi-Kárpátok vidékén a 14. században tűntek fel. Hatásuk hamar megfigyelhető az itt élő népek, a szlovákok, lengyelek, ruszinok, morvák és magyarok juhtartásában, elsősorban a havasi és a transzhumáló pásztorkodásban, valamint a juhtej feldolgozásában. Szerkesztő: Smetana Samuel.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 25., szerda:
Már hagyománnyá vált, hogy októberben a szegedi Nemzetiségek Házában értékelték a dél-alföldi szlovákok projektjeit. Ezeknek a projekteknek a megvalósításában a magyarországi, romániai, és a szerbiai szlovák közösségek vesznek részt. Hogy milyen programokról, tervekről van szó, erről a mai adásunkban beszél Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezete elnöke, Pavel Hlásnik, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének alelnöke, és Svetlana Zolnanová, a Határon-túli Szlovákok Világszövetsége Oktatási Bizottságának elnöke.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 26., csütörtök:
– Hillary Diane Clinton 70. születésnapja.
– Új és régi ismerősökkel való találkozások, beszélgetések, színházi előadások elemzései szűk és szélesebb körben. Mindezeket a Vertigo Szlovák Színház „Együtt a színpadon (és azon kívül is!)” című hagyományos rendezvénye kínálja. A szlovák amatőr színházak idei, immár 9. szemléjét október 6-án, 7-én és 8-án tartották a szarvasi Cervinus Teátrumban. Rész vett a Commedia Poprad Színtarsulat is. Megszólaló: Benko Vladimír – társulat vezetője.
– Az orr Nyikolaj Vasziljevics Gogol novellája, mely groteszk irónia segítségével a korabeli orosz társadalom kritikája, az orosz kisember ambícióinak megtestesítője. A novellát színpadra állította a Commedia Poprad Színtársulat. Megszólaló: Fratisek Ilencík – Archív
– Zabíjacka – A Disznóvágás színházi előadást már 16 éve játssza a Commedia Poprad Társulat. A darab egy hosszú házasságról, sok boldogságról, és még több boldogtalanságról szól. Megszólaló: Dusan Kubán – Archív
– Szenior Vásár Nagyszombaton.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 28., szombat:
– Évfordulónaptár
– Ján Sirácky, szlovák történész 1998. október 28-án hunyt el Pozsonyban. A Vajdaságból származott, 2015-ben egy romániai konferencián róla is megemlékeztek. Az összeállításban vele is hallhatnak beszélgetést, amikor személyesen látogatott el stúdiónkba.
– Krajcsó Pál néhai békéscsabai hentes a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke. Egyik meghatározó személyisége volt a Békéscsabán és környékén történő üzemi csabai kolbász készítésnek. Kisgyermek korától hajlott koráig nagyon sokat tett a szakmáért, a VALÓDI CSABAI HÁZI KOLBÁSZ hírnevének megteremtéséért. A Csabai Kolbászfesztiválon 2000-ben életmű díjat kapott. A Csabai Kolbászfesztiválon emlékversenyeket is leneveztek róla. Makai Ildikó 1996-ban kereste fel otthonában, ahol nemcsak a kolbászról beszélgetett vele, hanem az egykori családi disznótorokról életéről is.
– Ma éjjel állítjuk át az órák mutatóit.
– Egyházi hírek
– Reformáció 500
– Szpisák Attila, evangélikus lelkész gondolatai a reformáció 500. évfordulója alkalmából.
– Reformáció 500.- Nemzeti megemlékezés október 31-én Papp László Budapest Sportarénában.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Október 29., vasárnap:
– Albert Einstein üzenete
– Új és régi ismerősökkel való találkozások, beszélgetések, színházi előadások elemzései szűk és szélesebb körben. Mindezeket a Vertigo Szlovák Színház „Együtt a színpadon (és azon kívül is!)” című hagyományos rendezvénye kínálja. A szlovák amatőr színházak idei, immár 9. szemléjét október 6-án, 7-én és 8-án tartották a szarvasi Cervinus Teátrumban. Rész vett a Commedia Poprad Színtarsulat is. Megszólaló: Benko Vladimír – társulat vezetője. (ismétlés)
– A bácspetrőci Vajdasági Szlovák Színház Vladimír Hurban Vladimírov „ Érik a szőlő“ című drámájával mutatkozott be a Együtt a színpadon szemlén Szarvason. A cselekmény egy vajdasági faluban játszódik, az 1930-as években kezdődik és a jelenben ér véget. A közel kétórás időtartamban a színpadon szinte az egész évszázad lepereg. A hosszú parasztszoknyáktól eljutunk a tetoválások és mobilok idejébe. Magát a „szőlőültetvényt“ itt inkább közösségnek kell értelmezni, melyhez mindenki a saját tehetségét és tudását adja, hogy egyre szebb és főleg termő legyen. Megszólalók: Krstovská Kristina, Melegová Katarína, Melichová Katarína. (ismétlés)
– Már hagyománnyá vált, hogy októberben a szegedi Nemzetiségek Házában értékelték a dél-alföldi szlovákok projektjeit. Ezeknek a projekteknek a megvalósításában a magyarországi, romániai, és a szerbiai szlovák közösségek vesznek részt. Hogy milyen programokról, tervekről van szó, erről a mai adásunkban beszél Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezete elnöke, Pavel Hlásnik, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokratikus Szövetségének alelnöke, és Svetlana Zolnanová, a Határon-túli Szlovákok Világszövetsége Oktatási Bizottságának elnöke. (ismétlés)
– 1917. szeptember 4-én született Maléter Pál ezredes, a harmadik Nagy Imre-kormány honvédelmi minisztere, akit forradalmi tevékenysége miatt a megtorlások során, 1958-ban halálra ítéltek. Malétert a Nagy Imréék ellen lefolytatott koncepciós per többi áldozatával együtt 1989-ben rehabilitálták, neve pedig felkerült a forradalom mártírjainak tablójára. Maléter Pál konferenciát tartottak Eperjesen. (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább