×

Egyéb

Napközben: A hallgatás és a megfélemlítettség traumája

Az október 23-i adás tartalmából

Forradalmi csapatok, fegyverek és harcmodor: A molotov – koktéltól a gépkarabélyig
Hogyan harcoltak a Corvin közben? Kik gyülekeztek itt? Miért éppen itt? Honnan szereztek fegyvereket? Hogy készült a molotov -koktél? Kik vezették a különböző csoportokat?
 
Megszólal: Markó György, történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója

Rip: Kuti Eszter – Brusznyai Árpád 


Bűnösök és büntetlenség: 56-os vérbírók
„Én nagyon sok embert halálra ítéltem! Nem bosszúból. Éntőlem távol áll a bosszú! Én nem vagyok a halálos ítéleteknek a nagy híve, de a törvényeket tisztelem.” – mondta Dr. Vida Ferenc, a Népbírósági Tanács vezető bírája a Magyar Rádió 1989. július 19-énrögzített felvételén, de nevezhetőek-e jogosnak a forradalmat követő ítéletek? Védheti-e a törvény a történelmi bűnösöket?
Hogyan éltek a vérbírák a kádár rendszerben illetve a rendszerváltozás után?
A rendszerrel szembeszállókat a forradalom leverése után azonnal, kemény kézzel büntették, itt miért maradt el évtizedekig a felelősségre vonás?
rip: Tudják-e ma az emberek, kik voltak a vérbírók, mit tettek, hogyan éltek az elmúlt évtizedekben?

Megszólaló:
Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója
Máthé Áron történészt, a NEB elnökhelyettes

A hallgatás és a megfélemlítettség traumája
Áldozatok hozzátartozói, résztvevők, túlélők évekig nem beszéltek, még legszűkebb körben sem a forradalom alatt átéltekről, a kommunizmus borzalmairól. Hogyan hatott a családokra és a társadalom egészére a hallgatás bilincse? Miért nem sikerült máig feldolgozni a traumát?

Megszólaló: Haraszti László pszichológus
 
Riport: Eperjesen Maléter Pál születésének 100 évfordulóján konferenciát és emlékünnepséget tartottak szülővárosában Eperjesen (Mács Ildi)

 
Társadalmi veszteség 
Orvosok, mérnökök, egyetemisták menekülnek a megtorlás elől az ismeretlenbe. Persze a jól képzett értelmiséget tárt karokkal fogadta Nyugat-Európa és a tengerentúl is. De mit veszített Magyarország? Kik, milyen emberek, szakemberek tűnnek el néhány hónap leforgása alatt? Hogyan befolyásolta mindez a társadalom alakulását?
Riport: Visszaemlékezők-Horváth

Megszólaló: Ötvös István történész, NEB tagja

Riport: Mi történik 56/57 őszén, telén a nyugati határon? Hogyan menekülnek emberek? Kik segítenek? Hova tűnik Sopronból egy egész főiskolai évfolyam? (Gergácz Anikó)

Napközben – Kossuth – október 23., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Bakos Csaba 
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán
Gyártásvezető: Rácz Szilvia

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább