Szombat reggel: A legjobban kereső európai sztárok

Az október 21-i adás tartalmából
 

Miközben az Ophelia hurrikán a brit szigeteken tombolt, az Ibériai-félszigeten hatalmas erdőtüzek pusztítottak és halálos áldozatokat követeltek. Spanyolországban és Portugáliában több napos nemzeti gyászt rendeltek el. Több mint 35 ezer hektárnyi zöld területet pusztítottak el az elmúlt napokban az erdőtüzek Galiciában. Portugáliában a becslések szerint az év eleje óta már 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. Kaliforniában is küzdenek a lángokkal, a nyugati-parton az utóbbi napokban bevetették a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépét is.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Mozgalmas ősz az európai légiközlekedésben. Jövő héten végleg befejezi működését a csődeljárás alatt álló Air Berlin. A társaság gépeinek és dolgozóinak egy részét a Lufthansa veszi át. Október elején csődöt jelentett és azonnal leállt Nagy-Britannia ötödik legnagyobb légitársasága, a Monarch Airlines, amely szintén évek óta veszteséges volt. Fontos mérföldkőhöz érkezett a csőd szélén táncoló Alitalia, amelynek megvásárlására eddig hét ajánlat érkezett. Nagy valószínűséggel a Lufthansa és az Easyjet fogja átvenni az olasz cég nyereséges üzletrészeit és útvonalait.

Hallgassa meg!

Jövő év elején Észtország megnyitja digitális adatkövetségét Luxemburgban. Ez azt jelenti, hogy hatalmas szervereken ott fogják tárolni az ország összes adatát. Hatalmas kapacitásokra lesz szükség, hiszen a balti állam hosszú évek óta építi a digitális közigazgatást, és minden szolgáltatás akár a világ távoli pontjairól is elérhető. Alig maradt olyan ügyintézés, ami személyes jelenlétet követel, így Észtország egyre több virtuális állampolgárral rendelkezik. Azt mondják: „Laptopia” a digitális nomádok paradicsoma lesz.

Hallgassa meg!

Sohasem használt római kori színházat találtak a kutatók Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában. A régészek különösen jelentősnek tartják a színházépület felfedezését, mert a korabeli írásos források, – köztük Josephus Flavius könyvei – megemlítik a Jeruzsálemben lévő római kori színházakat, de mindeddig nem bukkantak hasonló épületek nyomaira.

Hallgassa meg!

Jégügyek – A klímaváltozás alaposan érezteti hatását a tengeri hajózásban. Az északi jégmező visszahúzódása és elvékonyodása új útvonalakat nyitott meg a kereskedelmi járatok előtt. Pár héttel ezelőtt egy tanker jégtörő segítsége nélkül jutott el Norvégiából Dél-Koreába mindössze hat nap alatt. Ugyanakkor a gleccserekről leszakadó jéghegyek egyre délebbre jutnak, ez pedig veszélyezteti az Atlanti-óceán északi részén húzódó hajózási útvonalakat. A trendeket és az előrejelzéseket Nagy Balázs geográfussal elemezzük.

Hallgassa meg!

What if we try – Azaz mi lenne ha? – tette fel a kérdést Tristana és Damien, majd világgá mentek 3 évvel ezelőtt. 4 kontinens, 20 ország – ez a mérlegük, és persze még folytatják az életvitelszerű utazást a lelkes bloggerek. Kunz Tristana a napokban Budapestre látogatott és mesélt.

Grandiózus kiállítással ünnepel a British Library. A Harry Potter regények első publikációjának évfordulóján különleges tárlatot nyitottak a héten.

Hallgassa meg!

Közben a Forbes az elmúlt évben legjobban kereső európai sztárokról készített listát. A dobogó tetejére az egyik legnépszerűbb brit író, J. K. Rowling került. Az elmúlt évben 95 millió dollárt keresett, ezt főként a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabnak köszönheti, mely könyvként és színpadi darabként is hatalmas sikert aratott. Őt követi Cristiano Ronaldo.

Olaszországban 50 évre bérbe adnak 17 állami tulajdonban lévő világítótornyot, hogy azok vendégfogadóként, étteremként vagy múzeumként hasznosuljanak, az ajánlatokat az év végéig várják. Az ingatlanos oldalakon időként egészen meglepő hirdetésekkel is lehet találkozni: Olaszországban, Svédországban, Skóciában több kisebb sziget vár új tulajdonosra.

Hallgassa meg!

A tulipánok Ázsiából származnak. Az oszmán birodalom, és a szultánok szent növényei voltak a középkorban. A holland kereskedők révén azonban ma már azt gondoljuk, hogy Hollandia az őshazája, hiszen tucatnyi fajtakört nemesítettek ki, és több ezernyi tulipán fajtát forgalmaznak a hollandok. Kifejezetten érdekesek az eredeti vad tulipánok világa, amelyek magról vetve is éppen ugyanolyan tulipánokat hoznak, mint a szülők. Ezzel szemben a nemesített tulipánok kizárólag hagymáról tartják meg eredeti tulajdonságaikat.

Hallgassa meg!

Nemzetközi sportösszefoglaló

Nemzetközi kulturális összefoglaló

Kossuth Rádió – Szombat reggel – október 21., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább