Egyéb

Egy hazában: Megnyílt a Dél-Alföld egyetlen sváb kézműves cukrászata

Az október 22-i adás tartalmából.
 

Az 1956-os forradalom mártírja, Maléter Pál Eperjesen született, ahol nemrégiben emlékkonferenciát tartottak, amelyen szlovák és magyar nyelvű előadásokkal emlékeztek rá. A tanácskozást a Magyar Evangélikus Egyház, Magyarország Kassai Főkonzulátusa, valamint az Eperjesi Egyetem rendezte azért, hogy Maléter Pál élete és munkássága minél szélesebb körben ismertté váljon. Mács Ildikó először Horváth Miklós hadtörténészt, egyetemi tanárt kérdezte, aki könyvet írt Maléterről.

Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban – ezt a címet viseli az a kötet, amely az újszentiváni, szerb származású Putnik Tivadar Toskóról, az 1956-os forradalom egyik kiemelkedő alakjáról szól. A kiadvány szerzője Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár – a kötet megjelenését az 56-os Emlékbizottság támogatta. A tavaszi újszentiváni könyvbemutatón elhangzottakat idézzük újra, Mándity Predrág összeállításában.

1956 december 11-én a kádárista hatalom statáriumot hirdetett, a forradalom végleges letörésére. Nem kellett sorsdöntő fegyveres összecsapásokban részt vennie annak, akit akár halálbüntetéssel sújthattak, elég volt csak fegyvert birtokolnia. Az alig 20 esztendős, gyulai román családból származó lány, Mány Erzsébet egyike volt azoknak, akik azért sorakoztak fel a gyulavári híd mellé, hogy megvédjék otthonaikat a városban erejüket fitogtató pufajkásoktól. Bár egyetlen lövés sem dördült el, mégis sok embert állítottak bíróság elé ezért. Farkas Mihállyal együtt Mány Erzsébetet is halálra ítélték, majd 1957 februárjában kivégezték.  A gyulai eseményeket Boka Tibor eleveníti fel két történész, Rajna M. Miklós és Németh Csaba segítségével.

A hét elején Budapesten ünnepélyesen átadták a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat. A pályázni jogosult 22 nemzetiségi iskola közül 19 küldött be összesen 30 jelentkezést. Idén tizennyolc középiskolás részesült az elismerésben. Az ösztöndíjak mellé járó okleveleket Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át. Pavlekovics András a hazai két horvát gimnázium kitüntetett tanulóit és szüleit kérte mikrofon elé.

Ahogyan egy korábbi műsorunkban röviden már hírt adtunk róla: Kübecker Manufaktur névvel nyitották meg a Csongrád megyei Kübekháza főterén a Dél-Alföld egyetlen sváb kézműves cukrászatát. A közösségi helyként is működő, német feliratokkal és régi használati tárgyakkal berendezett épületet nonprofit módon üzemelteti a falu önkormányzata. De nem csak ez idézi a település egykori német kultúráját: többfelé magyar és német, kétnyelvű feliratok fogadják a látogatót Kübeckhausenben. Egy éve annak emlékére helyeztek el emléktáblát, hogy 70 éve űzték el a falu felét kitevő német ajkú lakosságot. Kevesen maradtak a svábok, így most inkább a magyarság őrzi a németek hagyományait is, az új manufaktúrában pedig egy olyan süteményt, kübeckert készítenek, amely által akár világhírt is remélhetnek – mondta el Lang Jánosnak Molnár Róbert polgármester.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 22., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább