ALPOK-DUNA-ADRIA: Agglegények faluja

Az október 19-i adás tartalmából
 

– A vizes élőhelyeket az emberek többnyire alábecsülték és – az ismeretek hiánya miatt – kiszárították. Az utóbbi száz évben Európában 377 ezer négyzetkilométernyi vizes élőhelyet tettek tönkre. Szerencsére Szlovéniában követendő példával járnak elől.

– 2006-ban az Olasz Evezős Szövetség egy felhívást tett közzé, amelyben arra kérték a különböző egyesületeket, hogy a fogyatékkal élők számára is biztosítsanak testedzési, illetve versenyzési lehetőségeket. Friuli-Venezia Giulia tartományban ehhez a kezdeményezéshez elsőként a trieszti Adria Vízisport Egyesület csatlakozott.
– Magyarország észak-nyugati csücskében fekszik a Fertő-tó vidéke. A sósvizű, szikes tó háromnegyede ugyan Ausztriában fekszik, a régiót azonban mégis olyan természeti egységnek tekinthetjük, amelyet nem jellemez a földrajzi megosztottság. A párizsi Versailles –hoz, vagy a bécsi Schönbrunn-hoz hasonlítják a fertődi Esterházy- kastélyt, amely a 18. században élte fénykorát, amikor uralkodók is megfordultak itt. A Fertő tavat és az azt övező tájat 2001-ben vette fel az UNESCO a világörökségek közé.
– A Közép-Dalmácia hátországában található Sinj melletti Otok arról ismert, hogy Horvátországban itt él a legtöbb agglegény, ugyanis a mintegy ötezer lakosból több mint négyszázan vannak. Ezért is hívják a rossznyelvek a települést az agglegények falujának.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – október 19. csütörtök 7:15
Ismétlés aznap, 15.40-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább