Román nemzetiségi műsor - 42. hét

Az október 16. és 22. közötti adások tartalmaiból.
 

Október 16., hétfő:
-Hírek.
-Kalendárium: válogatás az október 16-án történt érdekesebb eseményekből.
-Népi kalendárium.
-12. alkalommal rendezték meg az idén (október 10. és 15. között) Budapesten a Román Fimhetet. A nyitóelőadáson, október 10-én Călin Peter Netzer, Ana, Mon amour c. fimjét vetítették. A rendezvény a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával valósul meg. A megnyitón itt volt a Román Kulturális Intézet alelnöke, Krizbai Béla Dan.
-Október 21-én lesz a Magyarországi Románok Kulturális Napja.
-Népzenei műsor „De dor si drag” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Október 17., kedd:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás az október 17-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium
– A békéscsabai románok az idén szerveztek első alkalommal kirándulást Romániában. Belényesre látogattak, Békéscsaba romániai testvérvárosába.
– „Legendás helyek Romániában” – A Szent Anna–tó legendájáról Szabó Zsolttal, a szegedi román tanszék lektorával.
– Bemutatjuk Románia nagyjait: Grigore Moisil, matematikus. Nagy támogatója volt az első román számítógépek megvalósításának. A román informatika úttörője és az első informatikai szakemberképzés elindítója.
– „Storymania” c. sorozat: A kapal története.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Október 18., szerda:
– A múlt héten tartották meg a 12. Budapesti Román Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelyet a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezett. Az idei kínálatban hat egész estés film mellett négy rövidfilm is látható volt. Beszél: Diana Cavaliotti színművész, az Ana, mon amour című film főszereplője.
– Október 18-án történt események.
– Szurkolók klubja. Vendég: Simona Stajcu, hosszútávfutó.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Október 19., csütörtök:
– Lapszemle, a Foaia eheti tartalma.
– Gyulai aktualitások
– Az Országos Román Önkormányzat szakbizottságot hozott létre a hazai román iskolákban folyó román oktatás színvonalának javítása érdekében. A bizottság munkájáról Juhász Tibor, az országos önkormányzat elnöke nyilatkozik.
– Népi kalendárium
– Neagu Djuvara: A román nép története

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Október 20., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Hamarosan megjelenik a 25 éves fennállását ünneplő gyulai Pro Musica kórus első lemeze. A hangfelvételek október 7-én készültek a román gimnázium aulájában, a Medimédia Kft. támogatásával. Interjú Oroján István művészeti vezetővel és Adrian Bugyi karmesterrel. Bekán Anca riportja.
– Kulturális programajánló – Agneta Nica/Temesvári Rádió
– A román sportélet nagyjai – Anghel Iordănescu, az XX. század legjobb futballedzője – Román Rádió Constanța-i Stúdió
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– „Izvorașul” – román néprajzi magazinműsor – Meghívott vendég Maria Corlan Mischie népdalénekes, a Tismana-i „Tisa” Együttes alapítója (Gorj megye). /Román Regionális Rádió/

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Október 22., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerk. Bauer Ádám)
– Népi kalendárim -GabrielaRusuPăsărin – Román Regionális Rádió – Olténia
Vasárnapi ismétlés – részletek a héten a műsorainkban elhangzott riportokból:
– „Az Országos Román Önkormányzat szakbizottságot hozott létre a hazai román iskolákban folyó román oktatás színvonalának javítása érdekében. A bizottság munkájáról Juhász Tibor, az országos önkormányzat elnöke nyilatkozik.
– Hamarosan megjelenik a 25 éves fennállását ünneplő gyulai Pro Musica kórus első lemeze. A hangfelvételek október 7-én készültek a román gimnázium aulájában, a Medimédia Kft. támogatásával. Interjú Oroján István művészeti vezetővel és Adrian Bugyi karmesterrel. BekánAnca riportja.
– 12. alkalommal rendezték meg az idén (október 10. és 15. között) Budapesten a Román Fimhetet. A nyitóelőadáson, október 10-én Călin Peter Netzer, Ana, Monamour c. fimjét vetítették. A rendezvény a Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával valósul meg. A megnyitón itt volt a Román Kulturális Intézet alelnöke, Krizbai Béla Dan.
– 12. Budapesti Román Filmhét. Az idei kínálatban hat egész estés film mellett négy rövidfilm is látható volt. Interjú Diana Cavaliotti színművésszel, az Ana, monamour című film főszereplője.
– A békéscsabai románok az idén szerveztek első alkalommal kirándulást Romániában. Belényesre látogattak, Békéscsaba romániai testvérvárosába.

Szerkesztő-műsorvezető:Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább