Szlovák nemzetiségi műsor - 42. hét

Az október 16. és 22. közötti adások tartalmaiból.
 

Október 16., hétfő:
– Tessedík Sámuel díja átadása Nagylakon;
– Kondacs Anna – Szarvasi szlovák iskola tanára, a Tessedik Sámuel díj nyertese;

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 17., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások
– Interjú Karkus Katalinnal, az OSzÖ kulturális intézetének osztályvezetőjével: a Nyitrai Egyetem professzorainak új kutatása a magyarországi szlovák településeken.
– Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a Csabai Kolbászfesztivál. Ebből az alkalomból felidézzük a tavalyi fesztivál hangulatát, ahol Érsekújvár volt a díszvendég.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 18., szerda:
– Nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások
– Történelmi kalendárium
– Alföldi szlovák pedagógusok szemináriuma; Tessedik-díj átadása Romániában – megszólaló: Pecsenya Edit, a Békéscsabai Szlovák Iskola igazgatója.
– Az Egészséges Táplálkozás Napja a Békéscsabai Szlovák Iskolában – megszólaló: Pribojszki Judit, tanár.
– Gabriel Szillik, a Békéscsabai Szlovák Iskola új vendék tanárának bemutatkozása.
– Női magazin – benne: változó kor

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 19., csütörtök:
– Hírek, információk a nemzetiségi életből, aktuális felhívások
– Új és régi ismerősökkel való találkozások, beszélgetések, színházi előadások elemzései szűk és szélesebb körben. Mindezeket a Vertigo Szlovák Színház Együtt a színpadon (és azon kívül is!) című hagyományos rendezvénye kínálja. Az idei 9. szlovák amatőr színházak szemléje a szarvasi Cervinus Teátrumban volt október 6. és 8. között, melyről Bencsik János készített összeállítást.
– Október az Idősek hónapja, ebből az alkalomból ellátogatunk egy családi napra a tótkomlósi evangélikus szeretetotthonba, melyet a helyi evangélikus egyház üzemeltet. A műsor második részében folytatjuk a Rodostrom, azaz a Családfa c. sorozatot, melyben ezúttal a juhtenyésztésről lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 20., péntek:
– A szlovák szeniorok Békéscsabán általában hetente találkoznak. Október 5-én részt vettek Csicsely Sámuel szlovák fafaragó-, festőművész kiállítás megnyitóján, melyet a Szlovák Kultúra Háza és a Csabai Szlovákok Szervezete rendezett meg a művész 80. születésnapja alkalmából. Chlebnický János, aki a mester kortársa és volt osztálytársa is, hallgatóinknak a mai adásban bemutatja Csicsely Sámuel művét.
– A Békéscsabai szlovák Szeniorok Klubja életéről mesél a szervezet új vezetője, Tyirjak Pál.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 21., szombat:
– Vallási magazin: Október a rózsafüzér hónapja – történeti áttekintés; Stanislav Brtoš, szlovák katolikus pap prédikációja Szűz Máriáról, és rózsafüzér imádsága.
– Hosť do domu, Boh do domu – “Vendéget a házba, Istent a házba” című gálaműsorral fejeződött be idén a szlovákiai Gyetván (Detva) az 52. Poľana Folklórfesztivál. A Szlovák Rádió és Televízió rögzítette az eseményt. A programban a magyarországi Tücsök Zenekar is szerepelt. Összeállításunkban gyetvai és a környék legismertebb amatőr folklórcsoportjai mutatják be a szomorú, szerelmes és mulatós szlovák népdalokat, táncokat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Október 22., vasárnap:
Vasárnapi válogatás a múltheti műsorainkból:

– Interjú Karkus Katalinnal, az OSzÖ kulturális intézetének osztályvezetőjével: a Nyitrai Egyetem professzorainak új kutatása a magyarországi szlovák településeken – riporter: Makai Ildikó.
– A Vertigo Szlovák Színház Együtt a színpadon (és azon kívül is!) című hagyományos rendezvényére látogatunk. Az idei 9. szlovák amatőr színházak szemléje a szarvasi Cervinus Teátrumban volt október 6. és 8. között. Riporter: Bencsik János.
– A szlovák szeniorok Békéscsabán általában hetente találkoznak. Október 5-én részt vettek Csicsely Sámuel szlovák fafaragó-, festőművész kiállítás megnyitóján, melyet a Szlovák Kultúra Háza és a Csabai Szlovákok Szervezete rendezett meg a művész 80. születésnapja alkalmából. Chlebnický János, aki a mester kortársa és volt osztálytársa is, hallgatóinknak a mai adásban bemutatja Csicsely Sámuel művét. A Békéscsabai szlovák Szeniorok Klubja életéről mesél a szervezet új vezetője, Tyirjak Pál.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább