Napközben: Takarékoskodó fiatalok

Az október 16-i adás tartalmából
 

Indul a visszér vonal

Miközben a lakosság 80%-ának van valamilyen fokú visszeressége, sokan mégsem kérnek orvosi segítséget. A régi beidegződések, a korai műtéti technikák miatt sok a tévhit a betegség kapcsán, pedig ma már fájdalommentesen, szövődmények nélkül is meg lehet szabadulni ettől az egészségügyi problémától. Október 9-én elindult Magyarország egyedülálló, hiánypótló információs felülete, a www.visszervonal.hu, illetve a hozzá kapcsolódó normál díjas telefonvonal, amely szeretne leszámolni a hiedelmekkel.

Hallgassa meg!

Vendégek: Dr.Menyhei Gábor érsebész főorvos, Késmárki Gábor angiológus, Dr.Szabó Attila a segélyvonal létrehozója.

Instagram a gyermekek kezében

A 18 év alatti korosztály 92 százaléka rendelkezik Instagram-profillal, tízből heten pedig naponta többször, akár óránként is ránéznek a képmegosztó alkalmazásra – derül ki az Antall József Tudásközpont Szóda Műhelye, a Noizz.hu, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Galéria online kutatásából. A kutatás a Z generáció digitális és közösségimédia-oktatásáért, illetve használati szokásainak mélyebb megismeréséért elindított kampány keretében valósult meg, amelynek részeként egy Instagram-fotópályázatot is meghirdettek középiskolásoknak. Riporter: Nagy Nóra

Hallgassa meg!

Vendégek: Coates Ádám a Szóda Műhely vezetője, Jákó Eszter a METU marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Takarékoskodó fiatalok

Elsősorban saját lakásra gyűjtenek az egyre inkább takarékoskodónak bizonyuló fiatalok Magyarországon, európai viszonylatban viszont az utazás áll az első, a lakás pedig az utolsó helyen . A megkérdezett hazai fiatalok elsősorban készpénzben tartják spórolt pénzüket, a második legnépszerűbb megtakarítási forma a megtakarítási számla, amellyel a fiatalok fele rendelkezik. Amíg Európa-szerte sokan fektetnek részvényekbe, addig Magyarországon ez az arány mindössze hat százalék. S csupán feleannyi magyar fiatal rendelkezik hitelkártyával, mint Európa más országaiban az azonos (18-34) korcsoportba tartozók. Pénzügyi kultúra itthon.

Hallgassa meg!

Vendégek: Laki Ildikó MTA ifjúságkutató, Banó Andrea a pécsi Radnóti Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója.

Közfoglalkoztatás – jól

A közfoglalkoztatás a munkaviszony egy speciális formája. Támogatott „tranzitfoglalkoztatás”, amelynek célja, hogy a közfoglalkoztatott sikeresen vissza-, illetve bekerüljön az elsődleges munkaerő-piacra. A közfoglalkoztatók támogatást vehetnek igénybe annak érdekében, hogy átmeneti munkalehetőséget biztosítsanak azok számára, akiknek az önálló álláskeresése hosszú ideig eredménytelen. Számos jó példát lehet látni arra, hogy ne csak a füvet nyíró, gereblyézgető emberekkel azonosítsák ezt a tevékenységet. Milyen értékteremtő munkát végeznek a közhasznú munkások? Hogyan lehet lehetőség számukra az élelmiszer ipar, vagy mezőgazdasági termelés.

Hallgassa meg!

Vendégek: Polics József, Komló polgármestere, Nagy Majdon József, Bátonyterenye polgármestere.

Napközben – Kossuth – október 16., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább