Egyéb

Egy hazában: 22. alkalommal rendezték meg a „Grósz György” Mesemondó Versenyt

Az október 15-i adás tartalmából.
 

Nemrégiben ünnepelte 70. születésnapját a drávakeresztúri születésű Ronta László plébános, tiszteletbeli esperes, a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrájának vezetője. 1973-ban szentelték fel pappá, hivatása évtizedei alatt szolgált Beremenden, Sellyén valamint Harkányban, ez utóbbi helyen 17 éve. Hívei és barátai október 1-jén egy hálaadó szentmise keretén belül köszöntötték fel, eddigi fáradságos munkáját köszönve. Laci Atyával Balatinácz Renáta beszélgetett.

A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat idén is megtartotta hagyományos rendezvényeit, amelyek közül kiemelkedik az országos román mesemondó verseny. A 22. alkalommal megrendezett eseményt „Grósz György” Mesemondó Verseny néven hirdették meg a szervezők. Több cikluson keresztül ugyanis Grósz György volt a román önkormányzat elnöke, és a 90-es évek elején, az ő kezdeményezésére kezdték el a mesés megmérettetés sorozatát. Bauer Ádám beszélgetett Juhász Tivadarral, a békéscsabai román önkormányzat elnökével.

Ifjúsági találkozót tartott a Magyarországi Német Fiatalok Közössége. Újhartyánba az ország németek lakta településeiről érkezett 20 résztvevő.  A programban többek között szerepelt sváb hagyományokat felidéző kézművesség, de német népdalokat is felidéztek, és megtárgyalták a nemzetiség ifjúságának aktuális kérdéseit is. A cél természetesen itt is az identitás erősítése volt, egyben lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy a fiatalok később részt vehessenek a szervezet munkájában. Arnold Krisztina a szervezőt, Radóczy Károlyt kérdezte.

Ahogyan egy korábbi műsorunkban már hírt adtunk róla: 60 éves a Ludové noviny, a magyarországi szlovákok hetilapja.  A kiadvány legfontosabb célja és feladata az ország 11 megyéjében élő hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése. Az évforduló kapcsán a lap szerkesztői most egy szakmai találkozót tartottak Pilisszentkereszten. Fábián Éva 15 éve újságírója a L’udové noviny-nek, két esztendeje pedig a főszerkesztője. Iveta Hrubonová kérte mikrofon elé.

25 éves a Srpski ekran, az MTVA szerb nemzetiségi televíziós magazinja. A híreinkben is említett Szerb Kultúra Hónapja Magyarországon elnevezésű rendezvény-sorozat keretében, jubileumi ünnepséget tartottak a budapesti Eötvös 10 klubban, ahol bemutatták a “Szelek szárnyán, felhők fölé” című dokumentumfilmet. A nemzetiségi magazin munkatársai az első szerb olimpikonnak, Momcsilo Tápávica teniszezőnek állítottak emléket, aki magyar színekben, 1896-ban Athénban harmadik helyezést ért el. Mándity Predrág is ott volt az ünnepségen.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 15., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább