Szlovák nemzetiségi műsor - 41. hét

Az október 9. és 15. közötti adások tartalmaiból.
 

Október 9., hétfő:
– Harc a pókok ellen.
– Nemzetiségi hírek
– Idén 60 éves a magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny. A kiadvány legfontosabb célja és feladata az ország 11 megyéjében élő hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése. A lap szerkesztői egy szakmai találkozót tartottak október 4-én Pilisszentkereszten. Megszólalók: Fábián Éva főszerkesztő, valamint a lap munkatársai, Kis Andrea, Fuhl Imre, Körtvélyesi Ivett, és Trenka Erika.
– Felhívások
– Rádiójáték – rendező: Hornák Robert, mesélő: Minarovic Vladimír.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 10., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások
– Szombaton és vasárnap Szarvasra várják a néptánc szerelmeseit. Az ötödik alkalommal megrendezendő Táncforgatag c. hazai szlovák néptánc csoportok és szólisták számára kiírt minősítő versenyről beszélgetünk a rendezvény fő szervezőjével, Dr. Király Katalinnal, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatójával.
– Az oroszlányi szlovák néprajzi gyűjtemény bekerült a Komárom-Esztergom megyei Értéktárba. A 30 éves szlovák tájház jubileumi programjairól beszélgetünk Szabó Istvánnéval, az Oroszlányi Szlovák Önkormányzat elnökével.
– A műsor második részében folytatjuk a Rodostrom /Családfa/ c. néprajzi sorozatot.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 12., csütörtök:
– Nemzetiségi információk
– 60 éves a „Ludové noviny” szlovák hetilap – Megszólalók: Bárkányi Zoltán, Crnecska Anna, Szabó Erzsébet, dr. Follrichová Mária.
– 60 éves a „Ludové noviny” szlovák hetilap – Megszólalók: Fuhl Imrich, Lampert Csaba.
– „Rodostrom” részvevő: Samuel Smetana, B. Garaj.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Október 13., péntek: 
– Tolerancia terület a pozsonyi Duna-parton;
– Nagytarcsai női népviselet (archív),  megszólalók: Tarcsai Anna, Galántai Mária;
– Nádasi Jégé – szlovák orvos – író munkássága.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 14., szombat:
Ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk.
Ezután beszélgetést hallhatnak a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat elnökével, Demjén Mártával, az aktuális programokról, az újonnan induló szlovák nyelvtanfolyamról, a tervezett bálról, és az idősek támogatásáról.
Az aktuális nemzetiségi felhívások után arról lesz szó, látogatják-e hallgatóink a bolhapiacokat. Az összeállításból kiderül, hogy a tótkomlósi és sámsonházi magán néprajzi gyűjtemények tulajdonosai is gyakran látogatnak ki a piacokra, ahol értékes kottákat, hegedűket, énekeskönyveket és használati tárgyakat sikerült már vásárolniuk, de megszólal még dr. Tóth István is, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője is, aki becsüsként meg tudja határozni a tárgyak és festmények értékét.
A műsor utolsó részében egy kabaréjelenetet hallhatnak „ Nyugdíjasok a moziban” címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 15., vasárnap: 
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportokból, összeállításokból: Idén 60 éves a  magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny. A kiadvány legfontosabb célja és feladata az ország 11 megyéjében élő hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése. A lap szerkesztői egy szakmai találkozót tartottak október 4-én Pilisszentkereszten. A megjelent előadókkal, egykori főszerkesztőkkel és  jelenlegi munkatársakkal  hallhattak beszélgetést hétfői és szerdai műsorunkban.
A műsor második részében egy nemzetközi szlovák tantárgyi vetélkedőre invitáljuk a hallgatókat, melyet múlt pénteken rendeztek a Békéscsabai Szlovák Gimnáziumban.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább