Szlovák nemzetiségi műsor - 40. hét

Az október 2. és 8. közötti adások tartalmaiból.
 

Október 3., kedd:
– A Hálaadás Napja története.
– A hagyományos népi kultúrában központi szerepe volt az egyháznak, nyelvtől és vallástól függetlenül. A szlovák istentiszteleteknek nemzeti összetartozást erősítő szerepük is volt, az evangélikusok biblikus cseh nyelve fenntartotta a szlovák nyelvszigetek identitását. Az Alföldre települő szlovákok első intézményei az iskola és az egyház voltak, a szlovák papok utánpótlása a szlovák etnikumú területekről folyamatos volt a nyelvszigetekre egészen. Megszólaló: Vrbovsky Samuel, a Vajdasági Szlovák Evangélikus Egyház Püspöke.
– A népi építészet mai szóval minden elemében úgynevezett ökotudatos építészet volt. Az energia, az anyag, a víz és a levegő gazdálkodás mind ott van az építmények funkcionális elrendezésében és szerkezeti kialakításában. Előfordult az állattal fűtött lakás. A tetőtér fűtése az alagsorba lévő állatok melegéből származott. A népi ember szagló szerve alkalmazkodik. Szocializálódástól függően a mai ember ettől már nagyon távol áll. Pozsonyi anyag: megszólaló Smetana Samuel szerkesztő, Kovacevicová Sona szakértő.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 5., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló – „Együtt a színpadon” színházi találkozó lesz Szarvason.
– Vladimír Skalsky-val beszélgetünk új verses kötetéről, mely idén jelent meg „Z dvoch brehov” /Két partról/címmel.
– Almaünnep lesz szombaton a Pozsony melletti Bazinban. Tatjana Susková összeállításából, melyet a II. Almaünnepről készített, sok érdekességet megtudhatunk az alma felhasználásáról, jótékony hatásairól.
– Rodostrom /Családfa/ néprajzi sorozat következő része– a kultúráról, környezetről és a természetről.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Október 6., péntek:
– A Nobel-békedíjat és az azzal járó tízmillió koronát (több mint 316 millió forintot) idén a nukleáris fegyverek megsemmisítésére irányuló International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) nemzetközi mozgalomnak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
– Pozsonyi fehér éjszaka lesz október 8-án.
– Nemzetiségi hírek
– Az OSzÖ, a Tótkomlósiak Baráti Köre és a Budapesti Szlovák Intézet rendezik a BY Me Harmony divatbemutatót a budapesti Bencúr Házban. Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSzÖ elnöke, és Hrivnák Tünde divattervező. (ismétlés)
– Pozsonyi anyag, író: Bachraty Radek, rendező: Hornák Róbert, színészek: Buranská Mária, Bartosová Kristína, Gécz Jakub, Solárová Olga, Minarovic Vladimír, Filip Jaroslav.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Október 7., szombat:
-Vallási magazin- benne: Tótkomlóson ülésezett szeptember végén a Szlovákok Világszövetsége tanácsadó testülete, melynek tagjai egyházi vezetők, szlovák gyülekezetek képviselői. Mai magazinunkban a vendéglátó evangélikus lelkész, Szpisák Attila beszél a tanácskozás programjáról valamint a tanácsadó testület elnöke Vrbovský, püspök úr is nyilatkozik a szervezet munkájáról, illetve a vajdasági szlovákok egyházi életéről. A magazinban a prágai szlovák evangélikus gyülekezet képviselője is megszólal. Összefoglalót is hallhatnak a magyarorzsági szlovák istentiszteletek heti rendjéről.
-Táncforgatag- minősítő seregszemle 2013. Az Országos Szlovák Önkormányzat országos rendezvénye Szarvason zajlott, ahol népi együttesek, folklórcsoportok, táncsoportok mutatkoztak be saját szlovák choreográfiával.
-Táncforgatag – 2017. Az idei seregszemle egy hét múlva lesz a szokásos helyszínen Szarvason
-Hírek, programok a szlovák nemzetiség életéből

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Október 8., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is ismétlő válogatást hallhatnak a héten elhangzott riportjainkból:
– Ellátogatunk a XVI. Csorvási Szlovák Napra;
– Beszélgetést hallhatnak Samuel Vrbovsky, vajdasági evangélikus püspökkel, aki nemrég Tótkomlósra látogatott;
– Vladimír Skalskyval beszélgetünk új verseskötetéről, melyet nemrég mutattak be Prágában és Poszonyban ” Z dvoch brehov” / Két partról / címmel.
– Ellátogatunk a szlovákiai Bazinba /Pezinok /, ahol Almaünnepet tartanak a hét végén.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább