Vasárnapi újság: Szent Mihály nap a közmédia csatornáin

Az október 1-jei adás tartalmából.
 

Konzultáció a Soros-tervről. A FIDSZ új frakcióvezetője szerint a magyar polgárok véleménye nem csak az Európai Bizottság szándékáról, de a tervezőről, George Sorosról is szól. Gulyás Gergely szerint a lisszaboni szerződés egyértelműen rögzíti, hogy a bevándorlásról minden uniós tagállam szabadon dönt, ez nem uniós hatáskör. Szóba kerül még az ukrajnai oktatási törvény tarthatatlansága és az elköszönő holland nagykövet hazánkat sértő szavainak következménye is.

Hallgassa meg!

Dr. Merkel alvásklinikája. A politológus értékelése szerint a német választási küzdelemben nem véletlenül kerülték a migrációs kérdéseket, de az életszínvonal csökkenésének okait sem elemezték. A voksolás eredménye azt is jelzi, hogy balra tolódott a CDU, a jobboldal helyét pedig az új alakulat, az Alternatíva Németországnak sikerrel töltötte be. Kiszelly Zoltán a hagyományos pártok választási sikertelenségéről és a lehetséges koalícióról is beszél.

Hallgassa meg!

Németország vége. Rolf Peter Sieferle írása politikailag nem korrekt, azaz hűen tükrözi a valóságot, de a jelek szerint a német demokrácia és sajtószabadság jegyében ez üldözendő vétek. A migrációval kapcsolatban papírra vetett gondolatok olyan mértékben ellentétesek a hivatalos német állásponttal, hogy a Der Spiegel sikerlistájáról villámgyorsan törölték. Szalai Zoltán Németország szakértő elemzése a poszthumusz megjelent kötetről.

Hallgassa meg!

Lakitelek emlékezete. Az MDF alapító tagjától, egykori elnökétől választ kérünk arra, miért marad el a már-már hagyományosnak mondható megemlékezés a rendszerváltás egyik fontos pillanatára. Bíró Zoltán úgy véli, az elmúlt 30 évben nem történt meg az akkori történések elfogulatlan elemzése, a tisztázatlan múlt pedig semmire sem vezető vitákat eredményezne. A jelenlegi kormány irányultságát helyesnek tartja, és sorsfordítónak a következő esztendőket, amelyek – mint 1000 éve mindenkor – a magyarság megmaradásáról szólnak.

Hallgassa meg!

Elhallgatott magyarirtás. A Magyarországtól elszakított területek közül a legmostohább sors Kárpátaljának jutott. A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt területen élők megtapasztalhatták mindazt a sok szörnyűséget, amely a világ első kommunista államának polgárai számára kijutott. A világháború szörnyűségeit a kényszermunkatáborok borzalma követte. Több tízezernyi magyar került a szovjet lágerekbe. Róluk készített dokumentumfilmet Hajduk Márta „Kárpátaljai tragédia” címmel.

Hallgassa meg!

Kinek van energiája? A vitatott atomprogram és a megújulónak nevezett energia kapcsolatáról mondja el gondolatait az Energiapolitika 2000 társulat elnöke. Járosi Márton véleménye szerint Magyarország kényszerpályán van, hála a meggondolatlan privatizációnak. A külföldi magántulajdonosoknak nem volt ellátási felelősségük, így a hasznot nem az energetikai rendszer fejlesztésére fordították, hanem egyszerűen kivitték az országból.

Hallgassa meg!

A székely Homérosz. Erdély nagy szülöttére, Tamási Áronra emlékezünk. Születésének 120. évfordulóján az írásából készült Mezei próféta című filmről és az író szellemi hagyatékáról beszélgetünk Falusi Mártonnal,  a Tamási Áron Alapítvány elnökével.

Hallgassa meg!

Szent Mihály ünnepe. A hazatérés napjaként is emlegetett nevezetes alkalomból a közmédia tematikus napot tart, a Vasárnapi újság a Szent Mihály naphoz kötődő hagyományokról kérdezi a néprajzkutatót – és a számadó juhászt.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – október 1., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább