Egyéb

Egy hazában: Khín Vera

Az október elsejei adás tartalmából.
 

A budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón. Soltész Miklós hangsúlyozta: nem félünk attól, hogy a nemzetiségek megmaradnak, anyanyelvi környezetben tanulhatnak. Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke kijelentette: az oktatás megkérdőjelezhetetlen prioritás az országos önkormányzat számára. (Dózsa Zenta)

Ünnepi műsort rendezett fennállásának 40. évfordulóján a Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete – mondta el műsorunknak Csupity Simon, aki a kezdetektől részt vesz a szervezet munkájában. (Mándity Predrág)

A Szegedi Helyi Szerb Közösség és a város Szerb Nemzetiségi Önkormányzatának szervezésében, október 4-én kezdődnek az idei Szerb kultúra napjai Szegeden. A rendezvénysorozat egy kiállítással indul – számolt be a Közösség elnöke, Rusz Borivoj. (Mándity Predrág)

Pop Arm címmel rendeztek tárlatot Budapesten, az első Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál keretében. A kiállítás október 6-ikáig látható az Örmény Kulturális Központban. Pályázni pop art és kortárs képzőművészeti munkákkal lehetett – mondta el műsorunknak két dijazott művész: Martaian Ermone Zabel, és Veress Zénó. (Oganova Eranyak)

Az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága támogatja “a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szóló országgyűlési határozatban foglaltakat. Szüreti mulatsággal egybekötött, sváb zenei hétvégére készülnek Solymáron. Berényi Mária hazai román költő, történész, a Magyarországi Románok Kutatóintézetének igazgatója lesz egyik díszvendége az Erdélyi Nemzetközi Könyvfesztiválnak, október 3-a és 8-a között.

Ettől a tanévtől a Bázisintézmény címet viselheti a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, amely több sikeres pályázatnak köszönhetően bővült és megújult. Hogy mit jelent mindez az oktatás szempontjából, erről Mács Ildikó kérdezte a bükkszentkereszti intézmény vezetőjét, Telekes Józsefné igazgatót.

Ahogy legutóbbi adásunkban röviden már hírt adtunk róla: megjelent a Deszki Füzetek című sorozat 21. száma. A benne lévő tanulmányok ez alkalommal a szerbek őszi szokásvilágába kalauzolják két nyelven az érdeklődő olvasókat. Mándity Predrág kérdezte Rusz Borivojt, a kiadvány főszerkesztőjét.

Egy héttel ezelőtt Pécsett mutatták be Zlatko Prica horvát festőművész négy nyelven elkészült monográfiáját, amely a művész teljes életútját és munkásságát öleli fel. Zlatko Prica 1916-ban született Pécsett, az ő és a lánya nevét viselő horvát-magyar alapítvány 2006-ban alakult. Prica a Zágrábi Művészeti Akadémián 1941-ben szerzett diplomát. A világháború után Párizsba, Indiába és Brazíliába tett tanulmányutat, amelyek nagy hatást gyakoroltak művészetére. A festő 1969-től gyakran járt vissza gyermekkora színhelyére, szoros kapcsolatot alakítva ki a város kulturális intézményeivel. A monográfia bemutatóját követően az Alapítvány egyik létrehozójával, Barics Ernő nyugalmazott egyetemi tanárral Füri Tamás beszélgetett.

Új lektor érkezett a szegedi egyetem Román nyelv- és irodalom tanszékére. Szabó Zsolt Gyergyószentmiklóson született, és román anyanyelvű. 14 éven keresztül román irodalmat tanított a gyergyói “Batthyány Ignác” Technikai Kollégiumban, kizárólag magyar anyanyelvű diákoknak. Szegeden új kihívások elé néz, hisz román nyelvet oktat a hazai román egyetemistáknak, illetve angol nyelven románt azoknak a külföldi hallgatóknak, akik Erasmus Plus ösztöndíjjal tanulnak a Tisza-parti városban. Szabó Zsoltot Kaupert Júlia invitálta stúdiónkba.

Reggel úszás, délelőtt egyetem, aztán korcsolya-edzés és tánc. Így nézett ki Khín Vera egy hétköznapja 2008-ig, amíg egy autóbalesetben komoly sérüléseket szenvedett a medencéje. Az orvosok minden igyekezete ellenére az állapota öt éve ismét az ágyhoz köti. Esélyt a felépülésre egy németországi műtétsorozat és rehabilitáció kínál, amelyre a fedezetet a család azonban nem tudja előteremteni. Egykori iskolája, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákjai és pedagógusai összefogtak, honlapot és alapítványt hoztak létre Vera gyógyulásáért. Egy jótékonysági estet is szerveznek, hogy összejöjjön a szükséges pénz a kezelésre. Az est fővédnöke a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Ottó, az akciót a túra autó világbajnok Michelisz Norbert is támogatja. Khin Verával Schulteisz Gábor beszélgetett.

Az elmúlt hétvégén Diramerján Artin, Karen Arutunyan és Ember Péter musicalje, a Musza dagh premierje koronázta meg az első Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál több hetes rendezvénysorozatát. Az Urartu Örmény Színház budapesti bemutatóján kérte mikrofon elé a darab két alkotóját Oganova Eranyak.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – október 1., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább