Rondó: Ajakrúzs – Az Artashat Örmény Színház előadása

A szeptember 28-i adás tartalmából.
 

ISASZEG ÉS A LENGYELEK
Isaszeg a magyar fővárostól, Budapesttől mintegy 30 km-re fekvő, város Pest megyében. Az 1849. április 6-ai győztes csata hősi halottjainak emlékhelye, és egyúttal a magyar–lengyel barátság jelképe is.

BOLGÁR KERTÉSZEK MAGYARORSZÁGON
Több száz cikk, számos utcatábla és emlékmű őrzi a bolgárkertészek több mint 100 éves magyarországi jelenlétét. Jelenleg harmadik és negyedik generációs bolgárok folytatják felmenőik kertészhagyományait. Az országban elsősorban Budapesten, Halásztelken és Szigetszentmiklóson találkozhatunk bolgárkertészetekkel.

60 ÉVES A BOLGÁR MŰVELŐDÉSI HÁZ
Minden nemzetiségnek megvannak a maga hősei, mítoszai, emlékhelyei és kultikus épületei. A magyarországi bolgárok különösen gazdag és nagy múltra tekintenek vissza. Saját templomuk van, iskolájuk, kulturális intézetük és művelődési házuk is, aminek történetére különösen büszkék.

ÖRMÉNY DIASZPÓRA FESZTIVÁL
Film, színház, koncertek, kiállítások és még sorolhatnánk, mi minden szerepel a szeptember végéig tartó Örmény Diaszpóra Fesztivál programjában. A kéthónapos rendezvénysorozatot első alkalommal rendezte meg a hazai örmény közösség a legváltozaosabb helyszíneken. Ezúttal Budapestre és Veszprémbe látogatunk.

ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET – népművészeti hagyományok Komlóskán
Néprajzi rovatunkban bemutatjuk milyen a jellegzetes komlóskai ruszin hímzés és a komlóskai népviselet.

HŐSÖK NEJEI – kiállítás a Lengyel Intézetben
Minden sikeres férfi mögött egy nő áll – tartja a mondás. Azonban sajnos sok esetben nem ismerjük ezeket a nőket. A Lengyel Intézet Hősök neje című kiállítása, azonban felfedi a kilétüket.

AJAKRÚZS – az Artashat Örmény Színház előadása
Ajakrúzs – ez a címe az Artashat Örmény Színház legújabb előadásának, amelyet a nyáron Budapestre látogató Szárkiszján Ovszáná örmény színházi rendező állított színpadra. Az egyfelvonásos zenés komédiában egy házaspár életébe csöppenünk
bele, miközben a házassági évfordulójuk megünneplésére készülődnek.

NEMZETISÉGI HÍREK
– Alexis Tsipras görög kormányfő látogatása Budapesten
– Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes látogatása
– Görög Ifjúsági Hétvége Gárdonyban

Rondó nemzetiségi magazin – Duna – szeptember 28., csütörtök, 6:45
Ismétlés aznap, 15:15-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább