Szlovák nemzetiségi műsor - 39. hét

A szeptember 25. és október 1. közötti adások tartalmaiból.
 

Szeptember 25., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások;
– Holnap, szeptember 26-án ünnepeljük az európai nyelvek napját. A 2001 óta minden évben megrendezett ünnep a nyelvi és kulturális sokszínűséget hirdeti azzal, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, növeli a nyelvek ismertségét, tudatosítja azok értékét, valamint ösztönöz az élethosszig tartó nyelvtanulásra.
A mai műsor első részében mi is arra ösztönözzük a hallgatókat, hogy életkoruktól függetlenül tanuljanak idegen nyelveket, erről lesz szó a Vadász Magdával készült interjúban is, aki évtizedek óta dolgozik elismert tolmácsként magyar-szlovák politikai, kulturális és közéleti területen.
– A műsor második órájában elsősorban a gyerekeket várjuk a készülékek elé, a Conrad, chlapec z továrne /Konzerv Konrád / c. mesejátékkal.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 26., kedd:
– Kalendárium
– Nemzetközi öregfiúk futballkupa, Futás a múltból a jövőbe vetélkedő; Szentkereszt, szeretlek szlovák szentmise – ezek voltak a programok szeptember 9-én és 10-én, amikor Pilisszentkereszten ünnepelték a település újratelepítésének 270. évfordulóját. Megszólalók: Demjén Márta, a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat elnöke, Orosch Ján, nagyszombati püspök, Peller Márton, Pilisszentkereszt polgármestere, Fuhl Imre, Czinka Mária, Opálková Ruzena, és Sermir Milan.
– Nemzetiségi hírek
– Felhívások (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 28., csütörtök:
Hírek, nemzetiségi információk, programajánló. A műsor első részében interjút hallhatnak a Szlovákok Világszövetsége elnökével, Vladimír Skalsky-val, aki kedden találkozott a Szlovák Parlament elnökével, a külhoni szlovákok tervezett központjáról, valamint a prágai Szlovák Házról. Ezután ellátogatunk a Bükkszentkereszti Nemzetiségi Általános Iskolába, Mátrai Judit szlovák tanárnővel Mács Ildikó beszélget. A váci szlovák aktualitásokról, a tervezett októberi nemzetiségi napról a helyi szlovák önkormányzat elnökével, Alt Gyulával beszélgetünk. A műsor második részében folytatjuk a Rodostrom /Családfa/ c. sorozatot, melyben ezúttal a népdalokról lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 29., péntek:
– 500 éves imakönyvet találtak a Batliari kastélyban….
– Szombaton lesz Kondoroson a hagyományos haluskafesztivál… megszólaló: Krajcsovicz Judit – ism.
– 1994-ben először utazhattak magyarországi szlovákok a szlovák Fiatalok Találkozójára Kaliforniába… megszólaló: Hollósy Zsuzsanna – Archív 1994
– Rádiójáték – Pozsonyi anyag, író: Ján Štepita, Dramaturg: Vladimír Holan. Zeneszerző: Milan Dubovský.
Színészek: Ján Gallovič, Gréta Švercelová, Štefan Šafárik, Eleonóra Vančíková-Kapasná, Renáta Tóthová, Peter Tichý, Dušan Tarageľ, Vladimír Obšil, Andrej Mojžiš, Vladimír Majer, Zuzana Kronerová, Ján Kováč, Martin Kolenič

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 30., szombat:
– Tótkomlóson tartotta szeptember 27-én ülését a Szlovákok Világszövetségének Lelkészi Tanácsa – Megszólaló: Vladimír Skalský, a Szlovákok Világszövetségének elnöke, és Stanislav Bajaník történész, a Szlovákok Világszövetségének szaktanácsadója.
– Évfordulónaptár
– Október 4. a Magyarországi Szlovák Újságírók Napja. Nem véletlenül választotta az Országos Szlovák Önkormányzat ezt a dátumot, hiszen ezen a napon jelent meg 1957-ben a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ľudové noviny első alkalommal. Idén szimpóziummal emlékeznek a 60 éves évfordulóra Pilisszentkereszten. A szerkesztőség első vezetője a néhai Hankó János volt. 9 éve október 23-án hunyt el. A hetilap rövid történetét és Hanko életútját ismerhetik meg.
– Hanko János a Ľudové noviny alapításának 40 éves évfordulója alkalmából fogadta otthonában kolléganőnket. Egy 20 éves beszélgetést hallgathatnak ismét a hetilap kezdeteiről, az akkor megalakult rovatokról, a rendszerről és természetesen Hanko életútjáról, aki nyugdíjasként alapítója volt az első Pomázi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak is.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Október 1., vasárnap:
Mint ahogy azt megszokhatták, ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportokból. Az OSzÖ közgyűlésének legutóbbi üléséről Hollerné Racskó Erzsébet tájékoztatott bennünket. Ellátogatunk Pilisszentkeresztre, a falu újratelepítésének 270. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre, majd beszélgetést hallhatnak a Bükkszentkereszti Nemzetiségi Általános Iskola szlovák tanárával, Molnárné Mátrai Judittal. Szó lesz a tolmácsok munkájáról és az idegen nyelvek fontosságáról, valamint a váci szlovák önkormányzat terveiről, programjairól is.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább