×

Egyéb

Napközben: Megszűnnek a papíralapú receptek és beutalók

A szeptember 25-i adás tartalmából
 

Magántanuló
Az iskolai oktatásnak nem csak a tananyag átadása, de a nevelés és a szociális beilleszkedés is a célja, mégis egyre több gyermek tanul magántanulóként. Ki tanulási vagy beilleszkedési nehézségek miatt, ki sport miatt, ki pedig magasabb szintű, szeparált oktatásra vágyva lesz magántanuló. Mikor indokolt a választás? Mit is jelent magántanulónak lenni? Milyen nehézségei, hátrányai vannak? Hogyan kell elszámolni a tananyaggal?

Vendégek:
Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója;
Farkas Adrienn pedagógus, rajz-vizuális kultúra tanár a Magházban;
Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa.

Hallgassa meg!

Változás a recept felírásban
Hamarosan megszűnnek a papíralapú receptek és beutalók. Az elektronikus rendszer révén az orvosok ki tudják majd szűrni, ha egy beteg nem váltotta ki a megadott készítményt, mint ahogy arra is fény derül, ha valaki halmozza a gyógyszereket. Fontos változás lesz, hogy mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki, és csak az orvosnak lesz jogosultsága felírni gyógyszert. Mikortól lép életbe a változás? Hogyan működik az elektronikus rendszer? Milyen előnyei, nehézségei vannak?

Vendégek:
Vartus Gergely, koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos;
dr. Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalvezetője.

Hallgassa meg!

Változások a gyermek sürgősségi ellátásban
A gyermekgyógyászati szakma kivételes összefogásával Európában az elsők között Magyarországon alakulhat ki az egységes elvek mentén felépített gyermeksürgősségi és baleseti ellátórendszer. Az ország gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológiai csúcsintézménye Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban fog felépülni, az öt regionális országos alcentrum pedig Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon lesz. Hol, hogyan látják el jelenleg a sürgős eseteket? Mennyi idő alatt kerül egy balesetet szenvedett gyerek kórházba? Milyen fejlesztések lesznek?

Vendégek:
Dr. Nagy Anikó főigazgató főorvos, Heim Pál Gyermekkórház

Hallgassa meg!

Múzeumok őszi fesztiválja
Szeptember 25-én kezdődik a múzeumok őszi fesztiválja. Ma már szinte nincs is olyan múzeum, amely csak vitrinbe zárt tárgyakat kínálna, de hogyan lehet vonzóvá tenni a múzeumi sétát? Kik járnak ma kiállításra? Mire kíváncsi a mai közönség? Hogyan válnak a múzeum kincsei az oktatás részévé?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 25., hétfő, 9.00

Szerkesztő: Horváth Ágnes
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább