Egyéb

Egy hazában: 60 éves a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ľudové noviny

A szeptember 24-i adás tartalmából.
 

Bolgár, cseh, horvát, lengyel, litván, orosz, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – és még sorolhatnánk azokat a nyelveket, amelyekkel a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Szláv és Balti Filológiai Intézete foglalkozik.  Lektorátusi szinten lehetőség van itt a fehérorosz, lett és macedón nyelv tanulására de minden évben meghirdetnek szakirányú fordítói programot is. E szakok népszerűségéről, és az intézet tudományos munkájáról is kérdezte Pavlekovics András az intézet igazgatóját, Lukács Istvánt.

Biztonságosabb intézmény, költséghatékonyabb működtetés, jobb munkakörülmények – ezek a hozadékai annak a fejlesztésnek, amely az idei tanév kezdetére fejeződött be a szekszárdi Wunderland Óvodában. A munkálatokat az EMMI és a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat csaknem 5 millió forinttal támogatta. A részletekről Schulteisz Gábor érdeklődött.

Idén 60 éves a  magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny. A kiadvány legfontosabb célja és feladata az ország 11 megyéjében élő hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése. A lap szerkesztői egy szakmai találkozót tartanak október 4-én. A Ľudové noviny főszerkesztőjével,  Fábián Évával Makai Ildikó beszélgetett.

Második alkalommal rendezték meg a Makói József Attila Múzeumban a Néprajzkutatók Találkozóját, amelyre az ország számos településéről érkeztek szakemberek. Idén meghívást kapott a szegedi egyetem Román Tanszékének vezetője, Mihaela Bucin, valamint a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese, Otilia Hedesan is. Ők az idén megjelent „A hölgyeknek van idejük” című kötetüket mutatták be, amely nagy sikert aratott mind a budapesti, mind a bukaresti nemzetközi könyvfesztiválon. Szikszai Zsuzsannával, a Makói József Attila Múzeum igazgatójával Kaupert Júlia beszélgetett.

A deszki  Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület idén is megrendezte az Ajvár Fesztivált. A gasztronómiai és kulturális-szórakoztató eseményen, ahogy mondják: az „isteni ajvár” ünnepén ott volt Mándity Predrág kollégánk, az ő beszámolójából élhetjük át mi is a fesztivál hangulatát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 24., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább