ALPOK-DUNA-ADRIA: "Noé bárkája" Horvátországban

A szeptember 21-i adás tartalmából
 

– Palmanova szinte az egyetlen olyan település, amelynek alapítási idejét napra pontosan ismerjük. A városkát 1593. október 7-én hozták létre a Velencei Köztársaság elöljárói. 200 évvel később Napóleon elfoglalta, majd a Habsburg Birodalom része lett. Csak a 19. században került végleg az Itáliai Királysághoz.

– Szlovéniában az utóbbi időben gyorsan terjed a „Zelemenjava” mozgalom, amelynek lényege, hogy a piacon az emberek háztáji terményeiket, vetőmagjaikat, receptjeiket, tapasztalataikat csereberélik, mindenféle pénzmozgás nélkül. Járnak ide fiatalok és öregek, az erkélyükön egyetlen cseréppel rendelkezőktől a nagy birtokon gazdálkodókig.

– Budapesttől alig 60 km-re található Tarján, ahol a 2700 helyi lakos kétharmada német nemzetiségűnek vallja magát. A falu kulturális hagyományai már-már kiveszőben voltak, ám az utóbbi években lelkes hagyományőrzők segítségével feléledni látszanak. A helybeliek annyira büszkék a gyökereikre, hogy évente számos rendezvényen, találkozón ünneplik a származásukat és emlékeznek azokra, akiknek köszönhetően kultúrájuk és hagyományaik megkülönböztetik őket a környezetüktől.

– Ford Mustang, Chevy és Dodge. Ilyen és hasonló veterán autómárkákkal egyre többször találkozni a bajor utakon. Divat lett ugyanis 1950-es 60-es évekből származó amerikai járgányokat vásárolni, ha telik rá. Garmisch-Partenkirchenben akár találhatunk is kedvünkre valót egy különleges, műemléki védelem alatt álló műhelyben.

– A Gajna ártéri legelő természetvédelmi terület, melyet a Száva vizei öntenek el. A víz visszahúzódását követően a mocsaras területek gazdag állati és növényi ökológiai rendszert táplálnak. Sok közöttük a ritka horvát őshonos faj. Gajnat ezért joggal nevezhetjük a veszélyeztetett horvát fajok Noé bárkájának.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – szeptember 21. csütörtök 7:05
Ismétlés aznap, 15.45-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább