Szellem a fazékból: Haluska, görhöny és dödölle

A szeptember 16-i adás tartalmából.
 
Hallgassa meg!

Az ínség a legjobb szakács. A haluska, a görhöny és a dödölle régen a szegények eledele volt. Krumpli, liszt, zsír mindig akadt otthon, a többi a háziasszony rátermettségén múlott. A szükség kreativitást szül, a bőség lustává teszi a szakácsot. Az ember csak ámul, milyen ízeket lehet néhány egyszerű alapanyagból előcsalogatni.

De mi a különbség haluska és a görhöny között? A sztrapacskák családjába tartoznak, vagy inkább a tócsnik közé? És rokonuk-e Dödölle uram? Ember legyen a talpán, aki e népes famíliában rendet vág!

Vinkó József azért nekiveselkedik a feladatnak, és segítőtársai is akadnak a vanyarci haluskázók között, például a 85 éves Nedeliczky Pálné, aki még mindig deszkáról szaggatja a haluskát. Vagy görhönyt… Esetleg a dödöllét…

Szellem a fazékból – Kossuth – szeptember 16., szombat, 9:30

Szerkesztő: Gellért Gábor
Műsorvezető: Vinkó József

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább