Az ínség a legjobb szakács. A haluska, a görhöny és a dödölle régen a szegények eledele volt. Krumpli, liszt, zsír mindig akadt otthon, a többi a háziasszony rátermettségén múlott. A szükség kreativitást szül, a bőség lustává teszi a szakácsot. Az ember csak ámul, milyen ízeket lehet néhány egyszerű alapanyagból előcsalogatni.
De mi a különbség haluska és a görhöny között? A sztrapacskák családjába tartoznak, vagy inkább a tócsnik közé? És rokonuk-e Dödölle uram? Ember legyen a talpán, aki e népes famíliában rendet vág!
Vinkó József azért nekiveselkedik a feladatnak, és segítőtársai is akadnak a vanyarci haluskázók között, például a 85 éves Nedeliczky Pálné, aki még mindig deszkáról szaggatja a haluskát. Vagy görhönyt… Esetleg a dödöllét…
Szellem a fazékból – Kossuth – szeptember 16., szombat, 9:30
Szerkesztő: Gellért Gábor
Műsorvezető: Vinkó József
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.