Közelről a Spartathlon, a világ egyik legkeményebb ultrafutóversenye

A szeptember 15-i adás tartalmából.
 

Szombaton kezdődik az európai mobilitási hét programsorozat, amely a városi közlekedés ésszerűsítését és a környezetkímélő közlekedési alternatívák népszerűsítését célozza.  Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2016-ban már több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett – közölték. Miskolc is csatlakozik a mobilitási héthez. A riporter B. Tóth Erika.

Hallgassa meg!

Rendhagyó együttműködés veszi kezdetét a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság és az Északnyugat- Magyarországi Közlekedési Központ közös szervezésében. A bűnmegelőzési akcióarcának és hangjának a Győri Audi ETO KC csapatkapitányát- Görbicz Anitát kérték fel. Cseszregi Balázs összeállítása.

Hallgassa meg!

Ezen a hétvégén rendezik meg a Nemzeti Vágtát – pénteki szokásos szabadidőrovatunkban, ennek kapcsán a lovas sportról is hallhatnak majd. A riporter Náray Balázs.

Itt van már a stúdióban az orvos misszió egyik koordinátora, máris beszélgetünk vele, előtte azonban jöjjön egy fiatalokból álló csapat: a Középsuli című online sorozat szereplői. Ők is ellátogattak ugyanis a 16. orvosmisszió helyszínére, Ugandába. A riporter Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Folytassuk egy másik afrikai országgal, mégpedig Kongóval. Dr. Hardi Richárd 20 éve dolgozik önkéntes szemorvosként a Kongói Demokratikus Köztársaságban, már több mint 8000 betegnek adta vissza a látását. Kétszer akkora területet lát el mint Magyarország, a régióban egyedüli szemorvosként. A magyar szemorvos munkáját Hajdú D. András fotóriporter is megörökítette: két hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban a szemész mellett. A hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotóssal Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

246 kilométer – mégpedig futva teljesítve. Ez a Sparthatlon, a világ egyik legkeményebb ultrafutóversenye. A megmérettetést 1983 óta minden évben szeptember utolsó péntekén tartják, a mezőny Athénból, az Akropolisz lábától indul, a cél pedig Spárta főtere. A távot 36 órán belül kell teljesíteni – azaz másfél nap alatt. Lubics Szilvia többször is teljesítette a versenyt, háromszor győztesként élt a célba. Most pedig könyv jelent meg a sportoló pályafutásról, a Sparthatlonról és persze a mindennapjairól is. A futónővel Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egy könyv az ősrobbanásról, az univerzumról vagy éppen a húrelméletről – a főszereplője pedig két róka. Mindez ugyanis egy mesekönyv. Farkas Róbert történeteken keresztül szeretné megismertetni a világegyetemet a gyerekekkel, ezért háromrészes mesekönyvet tervezett meg, amit saját rajzaival illusztrált. A napokban adta ki a Kolibri Az első könyvem az univerzumról című kötetet, a szerzővel Nagy Nóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Szeptember 15., péntek, 15:35

Szerkesztő: Nagy Nóra – Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Matyó Mónika
Hangmester: Toman Sándor
Munkatárs: Seres Bea

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább