Szlovák nemzetiségi műsor - 38. hét

A szeptember 18. és 24. közötti adások tartalmaiból.
 

Szeptember 18., hétfő:
– 1812 szeptember 18-án pusztított a legnagyobb tűz Moszkvában.
– A Vertigo Szlovák Színház bemutatta új darabját, Krúpová Adriana szlovák írónő Zoznamka című vígjátékát. A darab egy társkereső irodáról szól, amelyben sok nő van, és egyetlen férfi nincs. Egyszer csak a tulaj rá jön, hogy a magányos nőkkel randizhatna ő maga. Megszólalók: Dér András rendező, Onodi Daniela a Vertigo igazgatója, valamint a színészek, Thirring viola, Dér Denisa, Gubik Ági, és Jókai Ági. (archív)
– Pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szeptember 19., kedd:
Hírek, nemzetiségi információk, programajánló. Idén 60 éves a Ludové noviny. A magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja 1957 októbere óta heti rendszerességgel jelenik meg, és ebből az alkalomból az utóbbi hónapokban a lap internetes portálján visszatekintő válogatást is olvashatunk a 15, 20, vagy 50 évvel ezelőtt megjelent cikkekből. Erről a népszerű rovatról, valamint a jubileum kapcsán rendezendő szimpóziumról és a jelenlegi valamint a lap hajdani munkatársainak találkozójáról beszélgetünk Fábián Évával, a Ludové noviny főszerkesztőjével. Az újonnan kiírt ösztöndíj pályázatok és az aktuális felhívások után a műsor második részében a Rodostrom / Családfa/ c. sorozat következő részét hallhatják, melynek témája a vadászat lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 20., szerda:
– Nemzetiségi hírek
– Kreatív Európa Program (2014-2020)
– Felhívás
– A tardosi Szlovákok napjáról – megszólaló: Crnecka Anna, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnök-helyettese.
– “Zivot na hrane” Jozef Ivaska új könyvéről.
– A külföldi Szlovákok Napja Stockholmban 2. rész – megszólaló: Jozef Ivaska, Ausztriában élő szlovák énekes.
– Női magazin – benne:
Nem mindegy mivel indul a napunk!
– “Mivel muszáj reggel foglalkoznom” – megszólalók: Dagmar Mária Anoca, Rozália Kustár.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 21., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások.
– Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a napokban Budapesten. A kiállítást a Pozsonyi Városi Galéria készítette a budapesti Szlovák Intézettel együttműködésben, ahol a megjelenteket Sipos Ildikó, a Szlovák Intézet új igazgatója köszöntötte. Az eseményen jelen volt Habsburg György is, valamint neves történészek, és a Pozsonyi Városi Galéria munkatársai is, akikkel az uralkodó érdemeiről beszélgettünk. A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából rendezett kiállításra, – melyet november 13.-ig tekinthetnek meg az érdeklődők , – invitáljuk hallgatóinkat a mai műsor első részében. Ezután folytatjuk a Rodostrom / Családfa / c. néprajzi sorozatot, melyben a családi szokásokról lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 23., szombat:
– Vallási magazin – Holnap koncertezik Budapesten Janko Siroma vajdasági szlovák származású orgonaművész. Ebből az alkalomból hallhatják a májusban készült interjút vele.
– Egy hét múlva rendezik az egyházi kórusok találkozóját a Bakonyban. Ebből az alkalomból a szlovák egyházi kórusok 2012-es szarvasi találkozójából válogattunk.
– Ma van a Tardosi Szlovákok Napja
– Hagyományos tardosi szlovák lakodalom.
– Szeptember 30-án rendezik Kondoroson a Haluska Napot. A részletekről Krajcsovicz Andársné, a helyi szlovák önkormányzat elnöke beszél.
– Haluska Nap Kondoroson 2013. – Összeállításunkkal szeretnénk felidézni a kondorosi szlovákok hagyományos rendezvényének hangulatát. A kitűnő és egyszerű házi szélesmetélt receptjét is megismerhetik riportunkból.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szeptember 24., vasárnap:
– Fábián Éva, a Ľudové noviny főszerkesztője osztja meg gondolatait a hallgatókkal a hetilap 60 éves fennállásának megünnepléséről. Egy szimpóziumot szerveznek az évforduló kapcsán október 4-én Pilisszentkereszten.
– Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a budapesti Szlovák Intézetben.
– Szeptember 8. és 11. között rendezték meg Svédországban a Külhoni Szlovákok Napjait. A rendezvényről a főszervezőt, a Szlovákok Világszövetségének elnökét, Vladimír Skalský-t, valamint Ľubomír Bzdušeket hallhatják. Bzdušek nemcska nem csak a Svéd-Szlovák Egyesület tevékenységéről vall, hanem arról is, hogyan hagyta el hazáját és hogyan teltek a mindennapjai új hazájában Svédországban. Emigránsként sok nehézséggel kellett szembe néznie.
– A Békés Megyei Szlovák Önkormányzat díjára várnak jelölteket.
– Az idén is meghirdették az Anton Straka ösztöndíjat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább