Egyéb

Egy hazában: 10. alkalommal rendeztek Óbányán üveges napokat!

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

Az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Horvátországban tartotta kihelyezett ülését. A Pag szigeten rendezett tanácskozásról műsorunknak Hollerné Racskó Erzsébet, a Szövetség vezetője, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke számolt be. (Iveta Hrubonová)

Pályázati támogatásból megújulhatnak a szegedi szerb temető első világháborús síremlékei, és a kegyeleti hely környezete – mondta el műsorunknak Káplán Pál szerb ortodox esperes. (Mándity P.)

 A Kóló Szerb Nemzeti Néptáncegyüttes koncertjével,  a budapesti Művészetek Palotájában ünnepélyes keretek között nyílt meg az idei  Szerb kultúra hónapja Magyarországon elnevezésű rendezvénysorozat. Mándity Predrág tudósít.

A magyarországi örmény közösség vezető szervezetei és erdélyi örmények közös rendezvénysorozattal ünnepelték az örménység Erdélybe érkezésének 380. évfordulóját Gyergyószentmiklóson. Megemlékezést tartanak szeptember 23-án Solymáron, a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény megnyitásának 45-ik évfordulója alkalmából. Hímzésekből nyílt kiállítás Szegeden, a Nemzetiségek Házában. A Tanac Táncegyüttes rendezésében szeptember 22-én kezdődik a 20., jubileumi „Isten hozott kedves vendég!“ elnevezésű Nemzetközi Horvát Néptáncfesztivál.

Ahogyan legutóbbi műsorunkban röviden már hírt adtunk róla: a Csongrád megyei község, Deszk falunapja alkalmából a helyi szerb közösség több tagját is kitüntették. Mándity Predrág segítségével ismerhetjük meg őket.

 Zalán innen, Murán túl, Mirisi mora i Mure – ez a címe Mihovics József legújabb könyvének, melyet a szerző szülőfalujában, Tótszentmártonban mutatott be. A Zalai Hírlap egykori felelős szerkesztője legújabb, kétnyelvű útikönyvében az első kötete óta eltelt három év tapasztalatait összegzi, magyarul és horvátul. Mihovics Józseffel Balatinácz Renáta beszélgetett.

10. alkalommal rendeztek Óbányán üveges napokat, ezzel emlékezve a 18. században üvegfúvásból élő svábokra. Ez a mesterség Óbányán és környékén mindössze 100 évig élt, addig tartott ki ugyanis a faállomány, de a helybéliek még most is szívesen emlékeznek mindarra, amiről a település a nevét kapta. Arnold Krisztina látogatott Óbányára.

Haluskafesztivált rendeztek az elmúlt hétvégén Vanyarcon. A haluska, másik nevén sztrapacska  szlovák eredetű étel, csak reszelt burgonya, liszt és só kell hozzá. Főzése pedig helyigényes csapatmunka, így volt ez most Vanyarcon is. A fesztivál megnyitója előtt Makai Ildikó először Hrncsjár Mihálynét, a nógrádi község polgármesterét kérdezte.

Tizenkét tánccsoport jött el az Eleki Román Hagyományőrző Néptáncegyüttes alapításának hetvenedik évfordulója tiszteletére rendezett gálaműsorra. A fellépő  csoportok valamennyien kapcsolatban állnak az eleki táncokkal, hiszen tanulták, táncolták és táncolják azokat. Az ünnepi gálát az eleki sportcsarnokban tartották. A sok táncos között ott volt Szabó Péter alapító tag is, aki az idén lett nyolcvanhárom éves és aki ma is az együttes aktív tagja. Bauer Ádám először őt kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 17., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

MTI Fotó: Nagy Lajos

Videó ajánló

Olvasson tovább