Vers napról napra - 38. hét

A szeptember 18. és 24. közötti tartalomból.
 

Szeptember 18., hétfő:
ARANY JÁNOS

Hallgassa meg!

200 éve született Arany János.
Minden szál hozzá vezetett és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja – Szerb Antal
Rege a csodaszarvasról – részlet a VI. énekből, Sinkó László előadásában.

Szeptember 19., kedd:
CSORBA GYŐZŐ
„Csorba Győző idegenkedik mindentől, ami lazaság, érzelgősség, hígság, de éppígy elfordul a puszta intellektus hűvös, éles vonalú, hideg fényű ragyogásától. Mély és hiteles érzelmi alap és az értelem fel-feltörő kontrollja: ez a kettősség adja költészetének sajátos ízét, egyéni karakterét, nyugtalanító feszültségét.” – Tüskés Tibor. Csorba Győző verseit Sinkovits Imre mondja el.

Hallgassa meg!

Szeptember 20., szerda:
P. VERLAINE
„Verlaine versei a szó, a zene orfikus-mágikus varázsából születtek meg, s a lélek törékeny megfoghatatlan hangulatait – a kifejezhetetlent akarják kifejezni” – írja Szegzárdy-Csengery József. Mécs Károlyt és Lukács Sándort hallják.

Hallgassa meg!

Szeptember 21., csütörtök:
PETŐFI SÁNDOR
„Petőfi Sándor életszemlélete a pusztán nőtt igazán nagyarányúvá; megtalálta a maga természetes horizontját, az élet határtalan és mégis vidám áttekinthető egységét, melyben egymás mellett, beláthatatlan egymás-mellé-rendeltségben pihennek az élet dolgai..” – Féja Géza. Szirtes Ágit hallják.

Hallgassa meg!

Szeptember 22., péntek:
FALUDY GYÖRGY
„A költőnek az a szokása, hogy azt, amit hisz, azt megírja, függetlenül attól, hogy mi fog történni.” – Faludy György. A költőt hallják.

Hallgassa meg!


Szeptember 23., szombat:

SALAMON KIRÁLY
Izrael harmadik és legismertebb királya Salamon, kr.e. 1000 és 928 körül élt. A Biblia leginkább bölcsességét emeli ki. Mint szerzőnek hagyományosan neki tulajdonítják A példabeszédek könyvét, A Prédikátor könyvét, néhány zsoltárt és az Énekek énekét . Ennek részletét hallják Tímár József előadásában.

Hallgassa meg!

Szeptember 24., vasárnap:
BENEY ZSUZSA
Beney Zsuzsa versei annyira éterikusak, hogy eleinte alig érzékeljük a témáikat, anyagtalannak hatnak, átlátszó fényfátyolnak, pedig nagyon is keményen megmunkált matéria rejlik bennük.” – írta Weöres Sándor. Két parton –részletek.Csomós Marit hallják

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – Szeptember 18-24., 20:53

A műsort BM, Kakó Gyula és Farkas Dávid készítette.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább