×

Egyéb

Napközben a Petőfi programról

A szeptember 14-i adás tartalmából.
 

Rugalmas munkaidő

Felmérések szerint a fiatal munkavállalók számára a kreativitás mellett rendkívül fontos a munkavállalásnál a rugalmasság, és valóban ma már egy laptoppal, telefonnal sok munka bárhol elvégezhető. De mit is jelent a rugalmas munkaidő? Mennyit, hogyan kell dolgozni? Lehet-e ellenőrizni így a ledolgozott munkaidőt? Milyen előnyei vannak a munkavállalók számára, és nincs-e meg az a veszélye, hogy az ember idővel nem tudja különválasztani a szabadidőt a munkaidőtől?

Hallgassa meg!

Petőfi program

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén is elindította a Kárpát-medence szórványmagyarságot segítő programját, melynek célja a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság és a kinti közösségek erősítése. A Program  az egykori monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot. Ötven magyar fiatalt küldtek ki nyár végén ezen országokba. Kik jelentkeztek a programba? Miből áll a munkájuk? Milyen közösségekhez kerültek és valójában mit tudnak tenni? Mennyire volt eredményes az elmúlt két évben a résztvevők munkája?

Hallgassa meg!

Kulturális rendezvény az emberek anyanyelv használatának jogáért

Nagy felháborodást váltott ki a múlt héten elfogadott új ukrán nyelvtörvény, mely szerint az országban élő kisebbségeknek részben ukrán nyelven kellene tanulniuk a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben.

Kunszentmiklóson a Városháza előtti főtéren békésen versmondással demonstrálnak majd pénteken több százan az ukrajnai nyelvtörvény ellen tiltakozva, hiszen ahogy vallják, az anyanyelv használata minden nemzet számára egyetemes emberi jog. Az első kapocs a kisgyermek és a külvilág között. Gondolataink, érzelmeink kifejezési eszköze.

De mit tehetnek a határon túl élők jogaik érvényesítéséért? Milyen módon igyekeznek kárpátaljai és magyar szervezetek tenni az anyanyelv megőrzéséért?

Hallgassa meg!

Különórák

Az iskolakezdés után egy-két héttel érdemes kialakítani a diákok délutáni órarendjét is. Sok gyereknek már most telezsúfolják a szülők a napját különórákkal, máshol pedig csak lézengenek délutánonként. Hol kellenek szabad órák, kötetlen idő, hol jó rendszerbe foglalni a teendőket? Hogyan érdemes kurzusokat, zeneórát vagy sportfoglalkozást választani? Mit bír a gyerek? Milyen pozitív hatásai vannak a délutáni edzésnek, zeneórának a gyermek koncentrációs képességére, szellemi, fizikai fejlődésére?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 14., péntek, 9.00

Műsorvezető:  Horváth Szilárd
Szerkesztő: Horváth Ágnes

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább