×

Domovina: "Minden nemzetben megvan a tánc öröme” – 2. rész

A szeptember 11-i adás tartalmából.

Jártak-e valaha Mátyás királyunk legnyugatibbnak számító „végvárában”, a Kis Prágának is nevezett Bautzenben? S tudják-e, hogy kik a luzsicai szorbok?

A Budapesthez közeli Csömörön működő szlovák Furmicska Néptánc Egyesület 750 kilométert utazott Délkelet-Németországba, Bautzenbe, luzsicai szorb nevén Budyšínbe, hogy június végén egy nemzetközi folklórfesztiválon képviselje nemcsak a magyarországi szlovákságot, hanem Magyarországot is. A Luzsica Nemzetközi Folklórfesztivál házigazdái és szervezői a legnyugatibb és legkisebb szláv nemzet képviselői, a luzsicai szorbok voltak, a mai Németország négy őshonos nemzetiségének egyike. S az Egyiptomból, Norvégiából, Olaszországból, Görögországból, Fehéroroszországból,  az Amerikai Egyesült Államokból, Horvátországból, Lengyelországból, Romániából, Kolumbiából, Szlovákiából, Magyarországról és Németországból érkezett csoportok pedig nagy kedvvel ismerkedtek  a mintegy 60 ezer lelket számláló szorb közösség kincseivel  Alsó- és Felső-Luzsicában egyaránt.

Filmünk második részében megismerkedhetnek Bautzennel és magyar kötődéseivel is, majd Felső-Luzsica falvainak világával, kiderül miért és hogyan működik a szláv népek testvérisége és vajon lesz-e folytatása a Furmicska németországi szereplésének?

Aki lemaradt a film első részéről, az interneten még megnézheti, a www.mediaklikk.hu/domovina szeptember 4-i adás cím alatt!

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Gyártásvezető: Rózsa Csilla
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Raffai Csongor

Domovina – Duna – Szeptember 11., hétfő, 7:10
Ismétlés aznap, 15:35-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább