Szlovák nemzetiségi műsor - 36. hét

A szeptember 4. és 10. közötti adások tartalmaiból.
 

Szeptember 4., hétfő:
– Nemzetiségi hirek;
– A Karlovy Vary filmfesztiválon 2016-ban a legjobb női alakításért járó díjat Zuzana Mauréry szlovák színésznő kapta a Jan Hrebejk rendezte Tanítónő című szlovák-cseh filmben, ahol a főszereplő, a tanítónő szerepét játszotta. Ma már a filmet Kaliforniában vetítik;
– Zuzana Mauréry „Tanítónő” című szlovák-cseh film főszereplője Budapesten;
– A trencséni harmadik generáció egyeteme;
– „O Dzaudarovi a jeho bratoch” , olvas: Zuzana Tlucková, szereplők: Martin Kaprálik, Štefan Bučko, Viera Richterova-Horvatová.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Szeptember 5., kedd:
– Hírek a nemzetiségi életből, programajánló, aktuális felhívás a Táncforgatag c. minősítőre.
– „A kesztölci széles határban” címmel pilisi szlovák népdalgyűjtemény jelent meg, melynek szerzője dr. Király Katalin. Az etnográfus, aki egyben a Magyarországi Szlovákok Kulturális intézetének igazgatója is, idén a könyvbemutatót megelőzően Kesztölcön átvehette az Év embere díjat is. Vele beszélgetünk a gyűjtésről, de természetesen megszólal Bárkányi Zoltán író is, aki a nyelvi lektora volt a kiadványnak, valamint a kesztölci pávakör tagja, Kain Róza is.
– A műsor második órájában Nagytarcsára invitáljuk a hallgatókat, meglátogatjuk Galántai Györgyné Marikát, aki kész néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, vele beszélgetünk a nagytarcsai népviseletről.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szeptember 7., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló: szlovák specialitásokat kóstolhatnak szombatig Budapesten, a Gerbaud Bistro-ban.
– Tanévkezdés, programok a budapesti szlovák iskolában és gimnáziumban – interjú az intézmény igazgatójával, Szabóné Marlok Júliával.
– Szombaton rendezik meg Vanyarcon a hagyományos Haluskafesztivált, a programról kérdezzük Nedeliczki Teréz szervezőt, majd felidézzük a fesztivál hangulatát egyik korábbi összeállításunkkal.
– A műsor második részében a Rodostrom /Családfa / c. sorozat következő részét hallhatják a hagyományos szlovák ételekről és az azokat érintő multikulturális hatásokról.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább