×

Ukrán nemzetiségi műsor: Petőfi mellszobrot avattak Ivano-Frankivszk városában

A szeptember 1-jei adás tartalmából.

Ivano-Frankivszk városában (Nyugat-Ukrajna), a Sevcsenko parkban ünnepélyes keretek között Petőfi Sándor mellszobrot avattak. Az eseményre július 31-én került sor, a költő halálának 168. évfordulója napján.

Az avatás kezdetén kiemelték, hogy az esemény olyan szempontból is szimbolikus, hogy a magyar-ukrán partnerségi kapcsolatok 9 évszázadra nyúlnak vissza. További fontos tényezőként szolgál, hogy Magyarország elsőként ismerte el Ukrajna függetlenségét 1991. december 3-án.

Petőfi Sándor mellszobrának átadásánál jelent voltak a Magyar Országgyűlés tagjai, Magyarország Ukrajnai Nagykövetségének delegáltjai, Ivano-Frankivszk Város vezetősége, a magyarországi ukrán közösség képviselői (Ruszlán Marcinkiv Ivano-Frankivszk polgármestere, Bohdan Bilik alpolgármester, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és segítője Gáspár Roland, Keskeny Ernő Magyarország Ukrajnai Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának Főkonzulja, Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Vaszil Visivanyuk, Magyarország Ivano-Frankivszki tiszteletbeli konzulja, és Ihor Cependa, a Kárpáti Nemzeti Egyetem rektora.)

Ruszlán Marcinkiv szavait idézve, a Petőfi-szobor ivano-frankivszki felállítása mérföldköve Magyarország és Ukrajna együttműködésének.

„A magyar nép számára Petőfi Sándor épp olyan nagysággal bír, mint hazánkban Tarasz Sevcsenko alakja. Ukrajna és Magyarország nemzetközi és kulturális kapcsolatai régi időkre vezethetők vissza. És ebből kifolyólag nagyon jól eső érzés, hogy Petőfi Sándor szülőhazájának képviselői Ivano-Frankivszk városába látogattak. Petőfi önéletrajzi sajátosságait vizsgálva sok párhuzamot állíthatunk a mi egyik géniuszunkkal-Ivan Frankoval. Ők mindketten a szó erejével szerették, és harcoltak a szabadságért, mindketten forradalmárok és álmodozók voltak, mindketten jártasak voltak a politikában. Megtisztelő érzés, hogy a hazánk közti baráti kapcsolatok ilyen formában jönnek a felszínre. A „Kárpáti tér” fesztivál idején elhatároztuk, hogy a számunkra baráti országok nagyjainak emléke előtt tisztelgünk majd. Számunkra ez egy nagy esemény, hiszen Magyarország- a mi jó szomszédunk, Magyarország az az állam, amely az Ukrajnának jelenlegi ínséges időkben segítő kezet nyújt mind az európai demokratizálódás és az Európai Unió felé vezető úton, mind pedig a kelet-ukrajnai orosz agresszióval szemben. És Petőfi mellszobrának ivano-frankivszki felállítása arról tanúskodik, hogy mi partner országok vagyunk. Ezúton szeretném kifejezni Magyarország irányába óriási hálámat mindazért, amit az országunk kivirágoztatása érdekében tesz. A Sevcsenko park a helyi lakosok számára szimbolikus jelentőséggel bír. Itt tisztelgünk a nagy Kobzos műemléke előtt, most pedig már Petőfi Sándor előtt is fejet hajtunk.”– tette hozzá Ruszlán Marcinkiv.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke hozzátette: „Az utolsó alkalommal Kijevben felállított emlékmű avatásánál azt mondtam, hogy legközelebb abban a városban állítunk szobrot, ahová a helyi magyar közösség nagy előszeretettel megy a mi, magyar ünnepeink alkalmából. Számunkra nagyon fontos, hogy Petőfi Sándor emlékműve pont halálának évfordulóján került ide. ”

Lezsák Sándor ezen túlmenően párhuzamokat vont Petőfi és Ivan Franko életműve között.

Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a 2007-ben Budapesten felállított Tarasz Sencsenko emlékmű szintén óriási jelentőséggel bír az ukránok számára. Épp úgy, mint Petőfi a magyaroknak. Ők mindketten a szabadság géniuszai, verseik pedig az emberek szívében lángot képezvén szólítja a nemzeteikért vívott függetlenségi harcra. Továbbá Kravcsenko úr két nyelvű fordításban, a Kobzost magyarul, Petőfi verseit pedig ukrán nyelven ajándékozta Puszlán Marcinkiv, Ivano-Frankivszk város polgármesterének, Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés alelnökének, és Ihor Cependinek, a Kárpáti Nemzeti Egyetem rektorának.

Ezt kivetően Ivano-Frankivszk város főpolgármestere és a Magyar Országgyűlés alelnöke hivatalosan is átadták a szobrot, virágokat helyezvén elé.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább