Egyéb

Egy hazában: Becsengettek - Kezdődik a új tanév

A szeptember 3-i adás tartalmából.
 

Pénteken újra  becsengettek a hazai nemzetiségi iskolákban is. Idén rekord számú gyermek iratkozott be a legnagyobb hazai román tanintézménybe, a gyulai „Nicolae Bălcescu” román általános iskola és gimnáziumba. Czeglédiné Gurzó Mária igazgatónőt Kaupert Júlia kérdezte.

Az elmúlt években számos újdonság született a köznevelésben a pedagógusok, a szülők és a diákok számára. Mindez érintette a nemzetiségi oktatási intézményeket is, az óvodától a középiskoláig. Az új tanév kapcsán Schulteisz Gábor a német nemzetiségi intézmények aktuális helyzetéről beszélgetett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának oktatási szaktanácsadójával, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont vezetőjével, Englenderné Hock Ibolyával.

Nemrégiben, a Tótkomlósi Napok keretében a 70 évvel ezelőtti magyar-csehszlovák lakosságcseréről is megemlékeztek. Tótkomlósról 939 család hagyta el szülőföldjét, 400 szlovákiai magyar család érkezett helyükre. Különböző sorsokról szóltak az emlékezők, de ezekben az életutakban közös volt a honvágy, a hátramaradt családok utáni vágyakozás. Iveta Hrubonová mikrofonja előtt Anna Hlavatá, Laukó Zsuzsanna és Libor Mihályné beszélt erről.

Az Országos Horvát Önkormányzat három évvel ezelőtt indította útjára a CRO-TOUR Kerékpárversenyt. A szervezők ügyelnek arra, hogy olyan magyarországi régiókon keresztül vezessenek a túrák, ahol nagyobb számban élnek horvátok. De a fiatalabb generációk bevonásával céljuk az is, hogy olyan közösség alakuljon, amely szívesen kapcsolódik be a horvát egyesületek és intézmények munkájába. Füri Tamás érdeklődött a részletekről.

A Bánát Szerb Közhasznú Egyesület szervezésében Deszken ötödször tartották meg a Zenei Tábort. Ötven muzsikus érkezett a Csongrád megyei, szerbek lakta községbe, főleg tamburások, de harmonikások is elmélyítették ott zenei tudásukat. Mándity Predrág is ellátogatott a táborba.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – szeptember 3., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább