Szlovák nemzetiségi műsor - 35. hét

Az augusztus 28. és szeptember 3. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 28., hétfő:
– Nemzetiségi hírek
– Aktuális felhívások
– Szlovákiában az alapiskolák elsős diákjai már nem kell, hogy folyóírással írjanak. Az oktatási minisztérium ugyanis törölte a folyóírás oktatására irányuló rendelkezését – tájékoztatott Peter Plavčan oktatási miniszter. Az iskolák választhatnak, milyen típusú írást kívánnak oktatni.
– A Szarvasi Szlovák Iskola igazgatójával, Nyemcsok Zsuzsannával az iskola kezdésről; Az új tanév rendje, iskolaszünetek 2017/18.
– „Ticho, tu sa robi krik! Írta: Daniel Hevier, szereplők: Tomás Hallon,Dusan Lenci, Miroslav Noga, Peter Kočiš, Róbert Róth.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 29., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Interjú Demjén Mártával, a Pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, a falu újratelepítésének 270. évfordulójáról. Ezután felidézzük a 2014-es pilisszentkereszti Falunapon készült összeállítást, melyben megszólal az egykori polgármester, Havelka József is, akinek emlékére az idei ünnepségen emléktáblát avatnak.
– A műsor második felében Pilisvörösvárra látogatunk, ahol Valencsics Emil mestercukrásszal beszélgetünk.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 30., szerda:
– Nemzetiségi hírek
– Nyitott Kapuk Napját tartanak szeptember 1-jén a Parlamentben és a Pozsonyi várban a szlovák alkotmány elfogadásának 25. évfordulója alkalmából.
– Pecsenya Edit, a Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója beszél az iskolakezdésről, és az idei tervekről.
– A „Cez Nadlak je” népdal fesztiválon gyerekekkel részt vesz Ocsovszki Ildikó, a Békéscsabai Szlovák Iskola énektanára. Interjúban beszél a feldolgozott dalokról, és a zene oktatásáról.
– Hogy lehet gyermeke sikeres az iskolában – nyolc tipp tanároktól szülőknek.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 31., csütörtök:
– Hírek a nemzetiségi életből, aktuális felhívás: a Táncforgatag c. néptáncosoknak kiírt minősítőre szeptember 15-ig jelentkezhetnek.
– Holnap kezdődnek Kiskőrösön a 25. Szlovák nap és szüreti mulatság rendezvényei. Ennek apropóján mi is ellátogatunk a kiskőrösi szlovákok közé és felidézzük a 17. Szüreti napok hangulatát, melyre Szlovákiából is érkeztek vendégek, tánccsoportok.
– Rodostrom /Családfa/ címmel a Szlovák Rádió néprajzi sorozatával jelentkezünk a műsor második részében, melyben a szlovák néptáncokról lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 2., szombat:
Mint azt már megszokhatták, ezen a szombaton is először Vallási műsorunkkal jelentkezünk. Benne: hírek a keresztény életből, interjú Ján Midriakkal, aki Svit városában evangélikus lelkész. Bemutatjuk Ficere Tamás nyitrai református lelkészt és feleségét, Ficere Anikó pszichológust.
Hírek a nemzetiségi életből, aktuális felhívások
-A műsor második részében egy érdekes témáról, a kényszeres gyűjtögetésről lesz szó, mely betegség. Gyakran „Messie-szindrómának” is nevezik ezt a jelenséget, mely megakadályozza az egyént, hogy használhatatlan, vagy szükségtelen tárgyakat kidobjon. Összeállításunkban többeket megkérdeztünk, képesek –e megválni dolgaiktól, vagy inkább gyűjtögető típusok?

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szeptember 3., vasárnap:
Szokásunkhoz híven, ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a napokban elhangzott érdekesebb riportjainkból. Nyemcsok Mátyásnéval, a szarvasi Szlovák Általános Iskola igazgatójával a tanévkezdésről és a pedagógusok augusztus végi csapatépítő szegedi kirándulásáról. Ezután a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat elnökével, Demjén Mártával beszélgetünk a közelgő nagy ünnepségről, melyet a falu újratelepítésének 270. évfordulója alkalmából rendeznek szeptember 9-10-én. A műsor második órájában ismét ellátogatunk a Detvai Folklórfesztiválra, összeállítást hallhatnak az idei „Krajansky dvor „/ a Külhoni szlovákok udvara / kiállítóiról, szereplőiről.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább