×

Ukrán nemzetiségi műsor: Szent Volodimir ünnepe és a Kijevi Rusz-Ukrajna Megkeresztelésének Napja

Az augusztus 25-i adás tartalmából

Július 28-án, a Magyarországon élő ukrán közösség Szent Volodimir- és a Kijevi Rusz-Ukrajna Megkeresztelkedésének ünnepét köszöntötte Tihanyban. A rendezvényt immáron már harmadik alkalommal az Ukrán Országos Önkormányzat rendezte meg.

Eme nemes alkalom napján Magyarország összes pontjából verbuválódtak mind ukrán, mind pedig magyar vendégek. Ukrajnából pedig a Kijevi Kulturális és Művészeti Iskola növendékeinek delegációja tisztelte meg a közönséget.

A Kijevi Rusz-Ukrajna Megkeresztelkedésének napja Ukrajnában állami emléknap, amelynek ünneplésére minden évben július 28-án kerül sor- Volodimir uralkodó- a Kijevi Rusz megkeresztelőjének napján.

Az ünnepség I. András magyar király és neje, Bölcs Jaroszláv unokájának, Anasztázia ukrán hercegnő emlékművének megkoszorúzásával vette kezdetét. A házaspár szobra a Tihanyi Bencés Apátság területén helyezkedik el, a Tihanyi-félsziget szívében.

Azonban az uralkodó pár megkoszorúzását megelőzően Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Hartyányi Jaroszláva, a Magyar Országgyűlés ukrán nemzeti szószólója és Lupak Andrij, Ukrajna ideiglenes magyarországi megbízottja szólt a jelen lévőkhöz, akik beszédükben az ukrán és magyar földek keresztény múltját kiemelvén hangsúlyozták a hit megőrzésének fontosságát, utalván az Ukrajna területi egységéért folytatott harcra, lakóinak védelmére, és a környező országokkal való jó szomszédsági kapcsolatokra.

„Mennyire felemelő, hogy létezik ez a szent hely, amely egyesíti az ukránokat, előremozdítja a közös érdekeket és a jóhiszemű cselekedeteket, nem engedi a közös múlt és a történelmi gyökerek elhalását. A magyarországi ukránok pedig nem hagyják csorbulni szülőföldjük értékeit. Idén több mint 800, Kelet-Ukrajna háború sújtotta területeiről származó gyermek üdülhet Magyarország legszínvonalasabb ifjúsági táboraiban. Mindez természetesen Magyarország Kormányának kizárólagos érdeme. ”-tette hozzá Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.

Az ünnepi nyitóbeszédeket követően a „Rokszolana” ukrán népdal együttes előadásában elhangzott aláfestő ukrán himnusz kíséretében az Ukrán Országos Önkormányzat, Tihany város vezetősége, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, és a Várpalotai-, Veszprémi-, és Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői megkoszorúzták I. András és Anasztázia emlékművét.

Ez után a jelen lévők leereszkedtek az apátság kriptájába, ahol I. András eltemetett maradványai találhatóak. A rövid gyászszertartást követően élő virágkoszorút helyeztek a sírra és elénekelték a magyar himnuszt. Az ünnep emelkedett részének befejezéseként Damjan Haborij atya, a Magyarországon élő ukrán közösség lelkipásztora tartott rövid misét.

Az ünnep Tihany főterének színpadán folytatódott. A nagy számban oda özönlött helyiek és turisták számára az Ukrajnából érkező, Kijevi Kulturális és Művészeti Iskola növendékei tetté emlékezetessé a napot ünnepi koncertjükkel.:

„Molodscsi” tánceggyüttes- vezető:Tetyana Boriszenko

„Bugymo”ukrán népzene együttes- vezető: Mikola Holyucsek, Ukrajna érdemdíjas művésze

„Rokszolana” ukrán népdal együttes- vezető: Ljudmila Pridiusz, Ukrajna érdemdíjas művésze

Junona Sevcsenko, Iryna Boyko-szólisták.

A fiatal tehetségek fellépése igencsak pozitív élménynek bizonyult a téren összegyűlt közönséget illetően, hiszen a koncert vastapssal zárult. És ez még nem minden. A nézőknek a fellépést követően lehetőségük nyílt az ukrán népviseletekben pompázó fiatalokkal fotózkodniuk.

Zárásképp fontos megemlítenünk, hogy a Tihanyi ünnepségre utazó ukrán országos önkormányzati delegáció útközben meglátogatta a velencei-tavi Gárdonyban üdülő kelet-ukrajnai gyermekeket, akik egy hazafi dalt elénekelvén, meglepetés produkcióval kedveskedtek a vendégeknek.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Ide kattintva hallgathatja online>>>
Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább