Egyéb

Egy hazában: Zarándoklaton a Szepesség ékkövébe

Az augusztus 27-i adás tartalmából.
 

A Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai idén is megszervezték az új kenyér, valamint államalapításunk és István király szentté avatásának ünnepségét. Az eseményen az idei Pro Pentele Díjat Csupity Simon vehette át, akit Mándity Predrág kért telefonhoz.

A „Dolina”, a Pest-vidéki szlovákok regionális egyesülete szervezésében szlovákiai zarándoklaton vettek részt a főváros környéki falvakban élő szlovák katolikusok és evangélikusok. 16 településről 250-en indultak útnak, hogy ellátogassanak a Szepesség ékkövének tartott Lőcsére, majd a Magas Tátra alatt fekvő Késmárkra. A zarándokokkal tartott munkatársunk, Makai Ildikó is.

Harminchetedik alkalommal rendezték meg idén a kétegyházi képzőművészeti alkotótábort. A románok lakta község ezzel a rendezvénnyel az évtizedek során felkerült az Alföld művészeti térképére is. Az amatőr alkotók a határ mindkét oldaláról érkeztek ezen a nyáron is ebbe a táborba, amely sajátos tematikát is felajánl a művészeknek. Hogy mit is jelent ez – erről Bauer Ádám érdeklődött.

A budapesti 15. kerületi önkormányzat két évtizede szervez Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborokat  a Börzsönyben, Bernecebarátiban. Néhány éve már hagyomány, hogy a kerület testvértelepüléseiről is érkeznek gyermekek a táborba. Idén Horvátországból, Murakirályból-Donji Kraljevecből és Tótszentmártonból-Sumarton-ból jöttek fiatalok. Pavlekovics András a Nyílt Napon  látogatta meg a táborlakókat, először Anula Zsuzsanna táborvezetőt, majd Hajdu Lászlót, a 15. kerület polgármesterét, Czapári Mártont Tótszentmárton elöljáróját és a tábor fiataljait kérdezte.

28. alkalommal rendezték meg a német nemzetiségi tánctábort a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban.  A tábor a kezdetektől fogva töretlen sikernek örvend, évek óta a határon túlról is érkeznek táncolni vágyó fiatalok. Schulteisz Gábor a tábor vezetőjével és táncoktatójával, Heil Helmuttal beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 27., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább