Szlovák nemzetiségi műsor - 34. hét

Az augusztus 21-27. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 21., hétfő:
– Nemzetiségi hírek
– A Prágai Tavasz eseményei
– Felhívások
– A Prágai Tavasz eseményei- Alexander Dubcek, muz reforiem a nádeje.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 22., kedd:
– A Big Ben torony felújítása.
– A csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulója emlékeztek Tótkomlóson. A programok között megtalálható volt Horná zem Felvidék c. filmjének vetítése, valamint Hajkó Zsuzsanna festőművész és Zsolnay Mihály fafaragó kiállítása. Megszólalók: Hajkó Zsuzsanna, Zsolnay Mihály, Hollerné Racskó Erzsébet, Laukó Zsuzsanna, Libor Pálné Zsuzsanna, Hlavatá Anna, Farkasová Mária, és Szpisák Attila.
– Felhívások (ismétlés)
– Nemzetiségi információk

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 23., szerda:
– Nemzetiségi hírek
– Gömöri népi fesztivál Rejdová 2017
– Felhívások
– Lelkipásztori kultúra Fesztiválja Nitrianske Rudno-ban.
– Magasmajtényi folklór fesztivál
– Magasmajtényi szokások, gasztronómia, népviselet
– Női magazin – uborka szezon, hagyományos kovászos uborka receptje. Megszólaló: Mótyán Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 24., csütörtök:
-kalendárium
-Dr Illés Károlyné – életmű kiállítás megnyitója lesz holnap a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba ..megszólalók: dr. Illés Károlyné hímző, a Népművészet Mestere, Gyorfi Mária, Zahorán Olga, ism.
-pozsonyi anyag, megszólaló Marián Grebác

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 25., péntek:
-legnehezebb nyelvek
-Hogyan beszéltünk a régi Pozsonyban? A germanista Jozef Tancer kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. Tancer kötete több a szerző nyelvi kutatási eredményeinek összefoglalásánál. Beszélgetőpartnerei átadják neki és az olvasónak történelmi tapasztalataikat a mindennapi kommunikációs szükségletekből fakadó többnyelvűség formáiról a többnemzetiségű Pozsonyban. megszólaló: Tancer Jozef ism.
-felhívások – ismétlés

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 26., szombat:
– Vallási magazin
– Külhoni Szlovákok Udvara – egy épített minifalu Szlovákia egyik legnagyobb folklórfesztiválján Gyetván (Detva). Több ezres tömeg vesz részt a fesztiválon, ahol a külhoni szlovákok bemutatkozását is megtekinthették az érdeklődők. Persze nemcsak a kultúrát, kiadványaikat, mesterségeiket ismerhették meg, de a jó házi kosztot is, melyet a helyszínen készítettek el. Több, mint 140 külhoni szlovák dolgozott 3 napon keresztül, hogy a külhoni szlovák gasztronómiát is megmutassa az anyaországban. Riportunkból kiderül, hogy természetesen a magyarországi szlovákok is sok finomsággal várták a látogatókat. Ivan Gasparovič volt köztársasági elnök is meglátogatta a rendezvényt, aki mindig szívesen találkozik a magyarországi szlovákokkal is.
– Igor Kovačovič – neves szlovák koreográfus, dramaturg a külhoni szlovákok kultúrájának ismerője idén is a gyetvai (Detva) folklórfesztivál Programtanácsának alelnökeként dolgozott. Ott volt azonban 44 évvel ezelőtt az I. Külhoni Szlovákok Vasárnapjának megalapításánál is. Riportunkban azt is elárulja, hogy például melyik szlovák népdalok voltak akkoriban nemkívánatosak Szlovákiában. A tiltás persze nem vonatkozhatott a külföldi szlovák csoportokra, melyekkel együtt énekelte a közönség az ismert szlovák népdalokat.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább