Egy hazában: "Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő."

Az augusztus 20-i adás tartalmából.
 

A mai ünnepnapon Szent István művének, az államalapításnak egy olyan vetületéről szólunk, amelyet első királyunk Imre Herceghez szóló egyik intelmében így fogalmazott meg: az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Vajon milyen történelmi környezetben született ez a szemlélet? Erről beszélgetünk Miklós Péter történész, teológussal, a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum igazgatójával. (Lang János)

Szent István avatta ünneppé Magyarországon augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napján ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Kedden, Mária mennybevétele, Nagyboldogasszony napján nagyváradi és aradi román népdalénekesek tisztelték meg a Gyulai Szent Miklós Ortodox Katedrálisban tartott Szent liturgiát. Az ünnepi misét Márk Tivadar parókus, Puskás Péter atya és a nagyváradi Vasile Sabău atya celebrálta. Sok hívő kereste fel e napon a templomot, gyulaiak, méhkerékiek és romániai turisták is. A rendkívüli alkalom is egy hívő, Márk Mária kezdeményezése volt, Kaupert Júlia kérte mikrofon elé.

A szlovákok lakta településeinken idén rendezvényekkel emlékeznek meg a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról. Emléknapot szervezett Pitvaros Önkormányzata és a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is. Bencsik János járt a Csongrád megyei község emlékünnepén.

Az elmúlt héten, az Ígéret című film premier előtti budapesti díszbemutatójával elkezdődött az Első Nemzetközi Örmény Diaszpóra Fesztivál. A nagyszabású művészeti programsorozatban szeptember végéig helyet kap a film mellett a színház is, továbbá lesznek klasszikus-, valamint jazz-és pop zenei koncertek és gasztronómiai bemutatók. A nyitórendezvényen vetített – egyébként Oscar-díj esélyes -, nemzetközi szereplőgárdával készült amerikai filmdráma létrejöttéről és történetéről halljuk Avanesian Alex újságíró, rádiós rendezőt.

A lassan mögöttünk lévő nyáron, a különböző kulturális és gasztronómiai alkalmak  mellett, a magyarországi horvát fiataloknak is szenteltek egy fesztivált, a Dráva-mentén. A magas részvétel és a nagy népszerűség talán annak is köszönhető volt, hogy a szombat esti koncerten fellépett Horvátország egyik sztárzenekara. Ami biztos: a zene összeköti a fiatalokat – mondta Sákán Tímeának Vízvári Zoltán fesztiválszervező.

Második alkalommal rendeztek Mórahalmon fúvós tábort a pécsváradi gyerekeknek. A 40 baranyai iskolás nem csak jól szórakozott a táborban, hanem megtanult egy órányi koncertet kitevő darabot is, jórészt sváb polkákat. Ezzel a műsorral a mai ünnepnapon is fellépnek, de számos további koncertre készülnek az ősz folyamán. Arnold Krisztina beszélgetett a karnaggyal Wágner Józseffel, az egyik kis muzsikus, Gerner Hannes pedig anyanyelvén mondta el, mi is a teendő egy ilyen táborban: a gyakorlás.

A pomázi Opánke Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület szervezésében rendezték meg az első Folklórtábort, ahol mintegy 50 résztvevő szerbiai, azon belül is dél-szerbiai táncokkal ismerkedhetett. Ezeket Vujcsin Lyubomir, ismert verbászi koreográfus tanította be. A hőség ellenére szorgalmasan dolgoztak a táborlakók, akiket meglátogatott munkatársunk Mándity Predrág is. Elsőként Krúnityné Sósity Anicát, az Opánke művészeti vezetőjét kérte mikrofon elé.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 20., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább