×

Egyéb

Napközben a házhoz menő lomtalanításról

Az augusztus 18-i adás tartalmából
 

Házhoz menő lomtalanítás
Az érdi modellhez hasonlóan a napokban indult el a házhoz menő lomtalanítás rendszere Budaörsön is. Több vidéki városban is sikeresen működik már ez a rendszer, ami tisztább, rendezettebb, lomizás mentes lehetőség arra, hogy a lakosság megszabaduljon a feleslegessé vált lomoktól. A fővárosban is több kerületben szorgalmazták már egy hasonló rendszer kiépítését, de egyelőre az FKF szerint a jelenleginél csak dupla ekkora gépparkkal lehetne ezt megvalósítani. Hogyan szabadulhatunk meg kulturáltan a feleslegessé vált, de kukába mégsem dobható hulladéktól? Praktikusabb vagy épp bonyolultabbá vált így a lomtalanítás rendszere? Mi történik akkor ha a lakos benyújtja az igényélt a lomtalanításra, de a hulladékelszállító cég egy olyan napra igazolja vissza kérelmét amikor nem tud otthon lenni? Mi történik akkor ha nem „tölti ki” vagy épp túllépi az előre megadott és elszállítható lom mennyiségét? Mi lesz hosszú távon azokkal az a családi házas ingatlanokkal ahol csak halmozódik alom és nem bíbelődnek az elszállítás megszervezésével? Esetleg felgyűlik a szemét a kertekben a szomszédok bosszúságára?

Hallgassa meg!

Riporter:
Czifra Szilvia

Vendégek:
Pató Simon, Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft vezetője
Dorogi Gabriella, Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., szóvivő
Kiss Pál, Balatonföldvár főjegyzője

Korlátok nélkül
12 szakmát tanulhatnak a hallássérültek akadálymentesen- a szállodaiparban és a vendéglátás területén- egy nemzetközi program keretében. A ’Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért’ lengyel és görög partnerekkel együttműködve készíti el a tananyagot jelnyelven és feliratozva. A munkáltatóknak kézikönyvet állítanak össze, amelyben többek között a munkahelyi környezet és a kommunikáció akadálymentesítési lehetőségeit is bemutatják.

Hallgassa meg!

Riporter:
Körmöczi Zsuzsa

Vendégek:
Dr. Soósné Szigetvári Ágnes szakmai vezető, Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért
Szabó Henriette (érintett szülő)

Veszélyes vegyi anyagok a környezetünkben
Néhány napja lefejtési munkálatok közben melegedni kezdett egy közúti tartálykocsi a kazincbarcikai vegyipari üzem területén –mozgósították a Katasztrófavédelmet, akik a mobil laborral érkeztek a helyszínre. Nem kellett a lakosságot kitelepíteni szerencsére. A hír kapcsán felmerül: mennyire vagyunk kitéve nap-mint nap hasonló veszélynek? Van-e valami plusz tájékoztatás, felkészülés vegyi üzemek környékén élőknek? Mi a teendő ha esetleg a közúton történik hasonló eset?

Hallgassa meg!

Riporter:
B.Tóth Erika

Vendégek:
Hajdú Márton, Országos Katasztrófavédelmi Főig. szóvivő
Erdei Péter, Magyar Közúti Fuvarozók Egy., főtitkár-helyettes, veszélyes árú szakértő

Bozsik gazda tanácsai + színes:
Cifra Hétvége a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban

Fotó: http://www.nkkft.hu

Napközben – Kossuth – augusztus 18., péntek, 9.00

Szerkesztő: Czifra Szilvia – Körmöczi Zsuzsa
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább