Napközben a fogyasztókra leselkedő kockázatokról a világhálón

Az augusztus 17-i adás tartalmából.
 

– A webáruházaknak kötelezően egy sor információt meg kell adniuk a fogyasztók számára. Ide tartozik többek között a panaszkezelési módról, a békéltető testülethez való fordulás lehetőségéről, a vállalkozás székhelye szerint illetékes békéltető testület nevéről és székhelyének postacíméről szóló tájékoztatás és megannyi, további tájékoztatás. Nem árt a vállalkozásoknak ezekre kiemelten figyelniük, hiszen már az is jogsértésnek számít, ha például a tárhely szolgáltató adatai lemaradnak, vagy ha fizetős megrendeléseknél nincs feltüntetve ez a fontos körülmény. Nem csak a vállalkozásoknak, de a web-vásárlóknak is nagyon tudatosnak kell lenniük. Nem is gondolnák a fogyasztók, milyen bizalmas információkat árulhatnak el magukról akaratlanul is a közösségi oldalakon, amelyek folyamatosan gyűjtik az internetes szokások alapján az adataikat. Körültekintően kell vásárolni közösségi oldalon egy másik féltől, de az sem mindegy, hogy mit és hogyan töltenek le okostelefonjaikra. Vírusok, számítógépes kártevők, adathalászat – a fogyasztókra egy sor kockázat leselkedik a világhálón. A Budapesti Békéltető Testület több pontos ajánlást adott ki erre vonatkozóan, ami bárki számára elérhető.

Hallgassa meg!

– 200 millió forint áll rendelkezésre a hulladékkal kapcsolatos lakossági szemléletformálásra e hónap végétől. Évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, melynek a harmadát feldolgozzák, komposztálják,  500 ezer tonnát pedig energetikai célokra hasznosítanak. Több mint fele azonban hasznavehetetlen. Ezért mindenekelőtt a hulladék keletkezését kell megakadályozni, érdemes elgondolkodni például egy-egy kidobásra szánt termék ismételt használatának lehetőségén. A rangsorban ezt követi a hulladék anyagának újrahasznosítása, majd az energetikai felhasználás és csak az ezután is fennmaradó hulladék kerülne a lerakókba.

Hallgassa meg!

– Változik a villany- és vízvezetékszerelők jogosultsága szeptember elsejétől. A változás azonban nem kötelező jellegű, és nem vonatkozik mindenkire, hanem választható. A megjelent rendelet több félreértést generált a szakmában, a műsorblokk résztvevői igyekeznek segíteni a helyes értelmezésben.

Hallgassa meg!

– Épp 130 éve augusztus 7-én adták át a Közvágóhíd és Soroksár közötti HÉV vonalat. A tervek szerint a mai HÉV-vonalak beolvadnak a metróhálózatba és csak a gödöllői maradna meg.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – augusztus 17., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább