Szlovák nemzetiségi műsor - 33. hét

Az augusztus 14-20. közötti adások tartalmából
 

Augusztus 14., hétfő:
– Ételallergia vagy sima undor?
– Enyém, magamé – szavak használata a szlovák nyelvben. Megszólaló: Spácilová Stanislava, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora.
– A magyar nyelvből adódóan megjelent helytelen lexikális kifejezések a szlovák nyelv használatában. Megszólaló: Spácilová Stanislava, a Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora (ismétlés)
– Felhívások (ismétlés)
– Pozsonyi anyag – író: Sorger Roman, rendező: Lucia Tarbajovská, színészek: Jenčo Richard, Martončíková Veronika, Kentoš Michal, Šudík Róbert, Zetyák Juraj, Ďuránová Alena, Sasák Peter.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 15., kedd:
– Hírek a nemzetiségi életből, programajánló, aktuális felhívások
– A Katolikus Egyház augusztus 15-én tartja Szűz Mária halálának és mennybevételének ünnepét. Ma, Nagyboldogasszony napján, mi is egyházi témával foglalkozunk. Lőcsére és Késmárkra látogatunk a Dolina egyesület tagjaival, akik augusztus 5-én ökumenikus zarándokutat szerveztek Szlovákiába, 250 fő részvételével. 16 Pest környéki településről katolikus és evangélikus hívek látogattak el a lőcsi Mária-hegyre, a Szent Jakab templomba, valamint a két késmárki evangélikus templomba, ahol Lajtos János csomádi evangélikus lelkész tartott rövid áhítatot. Megszólalnak a dabasi, nagytarcsai, kistarcsai, rákoskeresztúri és ecseri résztvevők és a zarándoklat szervezője, Aszódi Csaba András.
– A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci c. sorozatot, melyben ezúttal az Árvai-hegyvidékről lesz szó.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 16., szerda:
– Női magazin (ismétlés)
– Tatra Flowers Fesztivál
– 1946-48 – a csehszlovák-magyar lakosságcsere történetei. Megszólalók: Lászik Mihály, Pitonák Ján, Zelman Ferenc, Doválová Anna. (ismétlés)
– Nemzetiségi információk
– Férfi ideál női szemmel – megszólalók: Liska Zlatica, Nemcsok Zsuzsanna, Podanyi Anna.
– Férfi szemében minden nő ideális, pláne ha feleségéről van szó – megszólalók: Zsolnay Mihály, Benyó Pál, Rágyanszki György.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 17., csütörtök:
– Hírek a nemzetiségi életből, programajánló- mesedélutánok a pozsonyi Szent Márton dóm mellett.
– A MaSzFiSz nyári táborát, az Ifjúsági Akadémiát értékeli a szervező, interjú Kiss Andreával.
– Gasztronómiai napot szerveznek szombaton Tótkomlóson. A mai műsorban ízelítőt kaphatnak egy ilyen nap hangulatáról és a tótkomlói szlovák specialitásokról – Bencsik János összeállítása.
– Genius Loci – a sorozat utolsó részének témája az „ Otrhance” hegygerinc, mely a Nyugati-Tátrában található.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 18., péntek:
– Mátraszentimre a Mátra hegység Felső-Mátra részén fekszik. Magyarország legmagasabban fekvő települése (750-835 m), lakói – eltérően a Mátra más részeitől – döntően szlovák ajkúak voltak, A turizmus tömeges fellendülése az 1960-70-es évekre tehető. Mátraszentimre valóságos üdülőközponttá változott, a Mátraszentimre – szlovákul Alkár történetéről Blaskó György nyugdíjazott tanár beszél. (Archív)
– Pozsonyi anyag – író: Uličianský Ján, rendező: Horňák Róbert, színészek: Plevčík Pavol, Šišková Anna, Csinová Gabriela, Gáborová Adela, Paldiová Ria.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 19., szombat:
– Vallási magazin
– A Pest-vidéki szlovákok zarándokúton voltak az anyaországban.
– A Dolina Pest-vidéki Szlovákok Kulturális Köre zarándokútjáról.
– Gyetva (Detva) – a külhoni szlovákok anyaországi legjelentősebb folklórfesztiválja zajlik ezen a szlovákiai településen. Július 9-én a Maszkok és maskarák a népi kultúrában című előadást mutatták be a külhoni szlovák művészeti csoportok az anyaországban. De mit is jelentenek a maszkok és maskarák, és mikor vették fel egykor a falvakban ezeket a sokszor bolondos viseleteket?
– Riportösszeállításunkban a gyetvai külhoni szlovákok gálaműsoráról és az anyaországba érkezett népviseletbe öltözött ifjú párokról hallhatnak. A fesztivál záróprogramjában pedig egy vegyes szlovák-magyar család is szerepel, mely otthon van úgy Salgótarjánban, mint a szlovákiai Gyetván (Detva). A feleség Ruženka Egyedová Baráneková, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége gyetvai születésű tagja, aki Salgótarjánba házasodott. A záróprogramon férje Egyed Ferdinánd verbunkot táncolt, két fiúk pedig a Tücsök zenekarral kísérte édesapjukat.
– Minősítő versenyt szervez a Magyarországi Szlovákok Intézete.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Augusztus 20., vasárnap:
– A szlovákiai Gútán 2 napos rendezvénysorozatot tartottak júniusban a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójának alkalmából. Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete nevében írt alá testvérvárosuk civil szervezeteivel együttműködési megállapodást, Ondrej Litvai – a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör elnöke volt a főszervezője Gútán annak a rendezvénysorozatnak, melyen az áttelepült szlovákok és leszármazottaik a lakosságcserére emlékeztek. (ismétlés)
– Enyém, magamé – szavak használata szlovák nyelvben. Megszólaló: Spácilová Stanislava, Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora. (ismétlés)
– A magyar nyelvből adódóan megjelent helytelen lexikális kifejezések a szlovák nyelv használatában. Megszólaló: Spácilová Stanislava, Szegedi Egyetem Szlovák Tanszékének lektora. (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább