Egyéb

Egy hazában: 15. alkalommal rendeztek Uborkafesztivált Méhkeréken

Az augusztus 13-i adás tartalmából.
 

Megemlékezést tartottak Bakonycsernyén a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzást és a szlovák-magyar  istentiszteletet követően az elszármazottakkal és azok utódaival találkoztak a helybéliek, de a vendégek között voltak Ösküről és Békéscsabáról áttelepült szlovákok is. A helyi szlovák hagyományőrző csoport  műsora előtt Király Katalin, az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Intézetének igazgatója is megemlékezett erről a sokak számára máig fájó történelmi eseményről, és annak hatásairól. Először őt halljuk Makai Ildikó összeállításában.

Szeptember 15-én a pestszentimrei Közösségi Házban először láthatja a hazai közönség Zsora Harutyunyan: A 4-es számú ajakrúzs című darabját. Az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház adja elő az egyfelvonásos komédiát, amelyet  az Örményországból érkezett  rendezőnő, Ovszanna Szarkiszjan állít színpadra. A próbákról, az előkészületekről a darab egyik főszereplőjét, Bregyán Péter Jászai Mari díjas színművészt kérdezte Oganova Eranyak.

A hercegszántói Veszeli Szántovcsáni Hagyományőrző Kulturális Egyesület Folklórtábort szervezett az egyesület tagjai számára. A cél új koreográfiák és népdalok megtanulása volt, egy héten át. A táborlakókat meglátogatta Mándity Predrág is, aki elsőként Kózityné Csátity Évát, az Egyesület elnökét, a rendezvény fő szervezőjét kérte mikrofon elé.

Ez a hétvége az uborkáról szólt Méhkeréken, arról a termékről, amely ismertté tette a falut. A főként románok lakta határ menti községben 15. alkalommal rendeztek Uborkafesztivált. A helyiek azt mondják: a fesztivál híre már a tengeren túlra is eljutott. Netye Bertold alpolgármestert Kaupert Júlia kérdezte.

A mohácsi Sokácok Olvasóköre 24 évvel ezelőtt szervezett először Babfőző Fesztivált. Ennek a zömmel helyi horvátokból álló civil szervezetnek az volt a fő célja, hogy az anyanyelv és a folklór ápolása mellett a gasztronómiai értékeket is átörökítse. Ma már ez a rendezvény a Duna parti város legnagyobb gasztro-kulturális eseményévé nőtte ki magát, amit az idei rekordszámú látogató is bizonyított. Füri Tamás a fesztiválon beszélgetett Bubreg Istvánnal, a Sokackör elnökével, valamint Sákán Emillel és Balatinác Jánossal.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 13., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Rosta Tibor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább