Szlovák nemzetiségi műsor - 32. hét

Az augusztus 7-13. közötti adások tartalmából.
 

Augusztus 7., hétfő:
– Megbékélés címmel rendezett megemlékezést augusztus 5-én Tótkomlós Város Önkormányzata a csehszlovák-magyar lakosság csere 70. évfordulójára. Ünnepélyes ökumenikus istentisztelet, emléktábla avatás, és divatbemutató várta a látogatókat. Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet, az OSzÖ elnöke, és Hrivnák Tünde divattervező.
– Pozsonyi anyag Olga Janíková rendezővel, valamint Solárová Olga, Cinkota Dusan, Domonkos Jozef, és Mistrík Ján színészekkel.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 8., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– A csehszlovák–magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról tartottak megemlékezést Bakonycsernyén. Riport Szabó Zoltánnal, a helyi szlovák önkormányzat elnökével, Stefan Kiss lelkésszel, egykori áttelepült, hazalátogató családokkal, és az eleki vendégekkel, akik a bakonycsernyei Falunapokra látogattak el.
– Aktuális felhívások

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 9., szerda:
– Ma kezdődik Szarvason a Magyarországi Szlovák Fiatalok Nyári Akadémiája. Megszólaló: Kiss Andrea. (ismétlés)
– Luther Café – Kötetlen beszélgetések érdekes emberekkel a tótkomlósi evangélikus egyház szervezésével. Megszólaló: Szpisák Attila lelkész.
– 27 éves a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete. A kezdetekről Paulik Antal, az szervezetet alapítók egyik tagja beszél.
– 1993 augusztusában szervezte a MASZFISZ a szlovák magyar baráti biciklitúrát. Megszólalók: Fuhl Imre, Avar Hajnalka, Kovács Attila, és Fábián Éva. (archív)
– Felhívások (ismétlés)

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 10., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Aktuális felhívások: Táncforgatag; várják a cikkeket a Cabiansky kalendárba.
– A csehszlovák–magyar lakosságcsere 70. évfordulójáról tartottak megemlékezést Bakonycsernyén. A megemlékezésről készült összeállításunk 2. részét hallhatják, benne: Riport az ösküi, békéscsabai, érsekújvári résztvevőkkel.
– A műsor második órájában folytatjuk a Genius Loci, túrák az irodalmi művek alapján c. sorozatot, melynek témája ezúttal Liptó szimbóluma, Poludnica.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 11., péntek:
– Falusi napok Oroszlányban (ismétlés)
– Hesteg – Ludove Noviny pályázat (ismétlés)
– Csabaszabadi almanapok (Archív)
– Szlovák értelmiségiek Pozsonyban.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 12., szombat:
– Vallási magazin
– Egy bakonycsernyei és egy békéscsabai áttelepült története – Ján Jančovič tollából.
– Hálaadó istentisztelet Bakonycsernyén július 30-án. Prédikált Štefan Kiss, evangélikus lelkész.
– A szlovákiai Gútán 2 napos rendezvénysorozatot tartottak júniusban a csehszlovák-magyar lakosságcsere 70. évfordulójának alkalmából.
– Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezete nevében írt alá testvérvárosuk civil szervezeteivel együttműködési megállapodást.
– Ondrej Litvai – a Gútai Szlovák Kultúra Baráti Kör elnöke volt a főszervezője Gútán annak a rendezvénysorozatnak, melyen az áttelepült szlovákok és leszármazottaik a lakosságcserére emlékeztek.
– Tarkalevelű zöld juhart ültettek Gútán a lakosságcsere évfordulója alkalmából. A fát Nobik Erzsébet, szarvasi evangélikus lelkész áldotta meg.
– Horváth Árpád Gúta polgármestere is beszédet mondott június 17-én a lakosságcsere alkalmából megrendezett ülésen.
– A Gútai Evangélikus Egyházközség is 70 éve alakult. A jelenlegi lelkész, Mária Popičová beszél a gyülekezeti életről, arról az örökségről, melyet az Alföldről vittek magukkal a 70 évvel ezelőtt Szlovákiába települt hívek.
– Žofia Nagyová Gútán él, oda települt át családjával 1947-ben, közvetlenül azután, hogy Magyarországon megszületett. Hogyan és mikor került pontosan családja az anyaországba, hogyan él tovább az alföldi szlovák nyelv és kultúra családjában, arról is beszél riportunkban.
– Helena Šáliová a szlovákiai Gútán egy rendhagyó vízimalom és múzeum vezetője. Mezőberényi származású. Megosztja a hallgatókkal azt, miért döntöttek ősei a családi legendárium szerint az áttelepülés mellett.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább