Vasárnapi újság: Ősök Napja három napon át

Az augusztus 6-i adás tartalmából
 

Kormánypárti-e a közvélemény kutatás? Az elmúlt hetekben több olyan kutatási eredményt tett közzé a Nézőpont Intézet, amelynek eredménye enyhén szólva nem nyerte el az ellenzéki pártok tetszését. Ahogy a véleményüket nem elfogadó sajtóra rásütik, hogy propagandista, úgy a nekik nem tetsző megállapításokat közzé tevő Intézet esetében kormánypártiságot feltételeznek. Miként vélekedik erről az Intézet igazgatója? Milyen következtetésekre adhatnak okot felméréseik? Van-e valóságos kormányváltó hangulat a polgárok körében, vagy csak így szeretné látni a hatalomra törő ellenzék? A kérdésekre Mráz Ágoston Sámuel válaszol.

Hallgassa meg!

 

A hallgatás vége. Szegedi 56-osok történeteit foglalta kötetbe Beke Balázs. A fiatal filmkritikus küldetésének tekinti, hogy a még élő, a forradalom után üldözött résztvevők emlékeit összegyűjtse és közzé tegye, mert emlékezni nem csak jogunk, de kötelességünk is.

Hallgassa meg!

 

Elűzöttek. A 70 évvel ezelőtt megkezdett és lakosságcserének nevezett felvidéki kitelepítések előre meghatározott kvóta szerint történtek, céljuk pedig a módosabb magyar családok eltávolítása, ingatlanjaik, földjeik megszerzése volt. A történtekre emlékeztek Tótkomlóson.

Hallgassa meg!

 

Egymillió aláírás a kisebbségi jogok védelmében. Az Európai Bizottság előbb elutasította a civil kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem tartozik a Bizottság jogkörébe, a bíróság azonban másként döntött. Megkezdődött a Minority Safe Pack elnevezésű, kisebbségi jogvédelmet szorgalmazó petíció aláírásainak gyűjtése.

Hallgassa meg!

 

Ősök Napja három napon át. Augusztus 11.-e és 13.-a között újra találkoznak a Kárpát-medencében élő, hagyományőrző magyarok. Az ősi harci technikákat és tárgyi emlékeinket bemutató rendezvény a közös gyökerekről és nemzeti összetartozásról mutat példát, és olyan különlegességek is tarkítják a programot, mint a bothúzás és az övbirkózás. Az Ősök napja eseményeiről és szellemiségéről a szervező, Bíró András Zsolt beszél.

Hallgassa meg!

 

Walesi bárdok angolul. Arany János balladájának megzenésítése Karl Jenkins walesi születésű angol zeneszerző műve, de Irinyi László koncertszervező érdeme. A világszerte sikert aratott kantáta a magyar kritikusok egy részének fanyalgását váltotta ki. Montgomery városa poszthumusz díszpolgárává választotta a magyar költőóriást.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – augusztus 6., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető:Juhász Zsolt
Felelős szerkesztő: Nagy Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább