Egyéb

Egy hazában: Különleges hangulat és változatos programok várták a Dinnyefesztiválra látogatókat

Az augusztus 6-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hétvégén Ukrán Művész Estet rendeztek Tihanyban. Alkalmat erre Szent Volodymyr ünnepe és a Kijevi Rusz-Ukrajna megkeresztelkedésének napja adott. Az ukrán folklór szépségeivel a Mádl Ferenc téren ismerkedhetett a közönség. Itt kérdezte Oganova Eranyak először Hartyányi Jaroszlava történészt, ukrán nemzetiségi szószólót, majd Kravcsenko Györgyöt, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökét.

Ahogyan egyik korábbi műsorunkban röviden már beszámoltunk róla: befejezéséhez közeledik az egykori Budai Szerb Ortodox Székesegyház ikonosztázának felújítása. Átvészelt egy tűzvészt, az 1838-as árvizet, az 1930-as évek városrendezésekor megkímélték, és bár a világháború komoly károkat tett benne, ez a templom is inkább a háború utáni idők áldozata lett: 1949-ben lebontották. A templom ikonosztáza megmenekült és annak felújítását az újvidéki Máticá Szrpszká Galériájának szakemberei végzik. A munkálatokról Vukovits Kosztát, a szentendrei szerb egyházi múzeum gyűjteményvezetőjét Mándity Predrág kérdezte.

Idén egy kis szlovákiai faluban: Podkylava-Szakadékon tartotta a Szegedi Szlovákok Egyesülete hagyományos nyelvi  és honismereti táborát.  A résztvevők a közelben lévő kulturális örökségekkel, emlékhelyekkel ismerkedtek, a nyelvápolás mellett pedig az is fontos volt, hogy több generáció legyen együtt. Agodné Antal Zsuzsanna, az egyesület titkára már 20 éve résztvevője ezeknek a táboroknak, azonban az idén 2 és fél éves éves unokájával, László Mária Szófiával együtt érkezett. Iveta Hrubonová először őt kérte mikrofon elé.

Idén 65 éves a csávolyi Bunyevác Kultúrkör, erről az elmúlt hétvégén ünnepélyes keretek között is megemlékeztek. A kör megalakulásáról, gazdag múltjáról valamint jelenéről Balatinácz Renáta a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, Mándity Istvánnal beszélgetett.

Különleges hangulat és változatos programok várták ezen a hétvégén a Medgyesegyházi Dinnyefesztiválra látogató vendégeket. Szakmai és kulturális rendezvények gazdag kínálatával készültek a szervezők, amelyekből nem hiányoztak a Békés-megyei kisvárosban élő nemzetiségek műsorai sem. A fesztivál nemzetiségi és hagyományőrző vonásaival Bauer Ádám ismertet meg minket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 6., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább