Egyéb

Szombat reggel: Egy hatalmas régészeti park része lesz a római Colosseum

Az augusztus 5-i adás tartalmából
 

A hillsborough-i katasztrófa után csaknem harminc évvel úgy tűnik, újra lehetővé teszik az angol labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályában, hogy a szurkolók állva buzdítsák csapatukat. 1989-ben a Liverpool FC és a Nottingham Forest meccs hatodik percében azonban a brit futballtörténelem legnagyobb katasztrófája kezdett kibontakozni. A stadion már a mérkőzés kezdetén zsúfolásig megtelt, azonban folyamatosan engedték be a szurkolókat. A tömeg valósággal agyonnyomta azokat, akiknek már nem volt helyük a lelátók elülső soraiban. Közel százan meghaltak, több százan súlyos sérüléseket szenvedtek.

Hallgassa meg!

 

Ősztől szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak a bécsi repülőtér utasai. Az európai terrortámadások miatt a schwechati légikikötőben decembertől bevezetik a biometrikus arcfelismerő rendszert, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni. Az új rendszert E-Gates-nek hívják. Ezzel ellenőriznek mindenkit, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, ez azt jelenti, hogy az osztrák állampolgárokat is átvilágítják. Az arcfelismerő szoftvert októberben kezdik kiépíteni és decembertől élesítik. (Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő)

Hallgassa meg!

 

Az izraeli rendőrség az al-Aksza és a Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terére vezető egyik kapu elé különleges biztonsági kamerát szerelt fel, amely képes kiszűrni azokat, akik fegyverrel, késsel, gránátokkal vagy más gyanús eszközzel készülnek a mecsetekhez, de a palesztinok az ellenőrzésnek ezt a módját is megtagadják és harcuk folytatását ígérik. A hatóságok a kamerákkal a fémdetektoros beléptető kapukat próbálják kiváltani.

Hallgassa meg!

 

Autót és sofőrt rázó szakaszok, óriási reklámtáblák 50-100 méterenként. Sokan így jellemzik a cseh autópályákat. Utóbbiak szeptembertől várhatóan eltűnnek a sztrádák mellől. 2012-ben lépett életbe ugyanis az a törvény, amely megszüntetné a táblaerdőt, az ötéves türelmi idő pedig most jár le. Még így is reklámok ezreit kell leszerelni, eltüntetni az autópályák közelében. A közlekedési tárca szerint a jelenlegi állapot egyrészt felér az esztétikai környezetszennyezéssel, másrészt bizonyíthatóan hozzájárul a balesetekhez. Az út menti óriásplakátok betiltásával Csehország olyan országok gyakorlatához csatlakozik, mint Németország, Spanyolország, Belgium vagy Dánia.

Hallgassa meg!

 

Újabb diszkont légitársaság dobta be az ötletet: legyenek biztonsági övvel felszerelt állóhelyek a repülőgépeken. Ezúttal egy kolumbiai cégről van szó, amelynek vezérigazgatója azt mondta: minden megoldás érdekel minket, ami olcsóbbá teszi az utazást. A cél, hogy minél több embert tudjanak bezsúfolni a kabinba. Az elképzelés nem most jelent meg először, egészen pontosan a gondolat Európából származik. (Demeter Csaba, pilóta)

Hallgassa meg!

 

Bő 20 év múlva már nem lehet új benzines és dízel személyautót eladni Nagy Britanniában, a szigetország kormánya 2040-től kategorikus tiltást szeretne bevezetni. Nem régiben Franciaország is hasonló lépésre szánta el magát. A cél, hogy 20 év múlva már csak elektromos és hibrid üzemű autók kerüljenek forgalomba. A britek egy átfogó környezetvédelmi stratégiát készülnek kidolgozni, amelyre 3 milliárd fontot, átszámítva több mint ezermilliárd forintot kívánnak költeni a jövőben. (Szörényi András, szakújságíró)

Hallgassa meg!

 

2018-tól pedig egy hatalmas régészeti park része lesz a római Colosseum. Ez már régi terv, azonban megvalósítását egy bírósági per késleltette. A szervezeti átalakítás előtt az nyitotta meg az utat, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság jóváhagyta a kulturális miniszter reformját, amely elveszi a római műemlékvédelmi hatóságtól az amfiteátrum kezelését, és közvetlen miniszteri felügyelet alá helyezi. A Colosseum tavaly visszanyerte eredeti színét, három év alatt megtisztították a külső falgyűrűt a rárakódott szennyeződésektől, jelentős munka az elmúlt évben ért véget. A Colosseum a világ második leglátogatottabb régészeti helyszínei közé tartozik.

Hallgassa meg!

 

Bekeményítenek a legnépszerűbb üdülőhelyek, több helyen megunták a részeg turisták ámokfutását és randalírozását. Barcelonában két évvel ezelőtt megelégelték az áldatlan állapotokat, több ezer helyi vonult az utcára, szigorúbb szabályozást követelve és azt skandálva, hogy „részeg turisták, menjetek haza!”. Spanyolországban, Horvátországban és Olaszországban úgy vélik, a legtöbb gondot a brit és a német fiatalok okozzák. Az idei nyáron is egymás után lépnek életbe a szigorítások, a horvát szigetek egy részén éjszakai alkoholárusítási tilalmat vezettek be, de a Baleár-szigeteken is igyekeznek szigorítani. Ott azt szeretnék elérni, ha már az odaérkező repülőjáratokon is kevesebb alkoholt adnának el.

Hallgassa meg!

 

Nemzetközi sport,vizes vb sztárinterjúk;

Hallgassa meg!

 

Küzdelem a parlagfű ellen.

MTI Fotó: Földi Imre

Kossuth Rádió – Szombat reggel – augusztus 5., szombat,  6:00

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább