Egyéb

Az ima mellett a gyakorlat is fontos

Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda zsinagóga vallási vezetője a hetiszakaszról beszélt.
 
Hallgassa meg!

Mi az aktuális hetiszakasz?
Váétchánán hetizakaszát olvassuk a héten, ami talán a leggazdagabb hetiszakasz. Most volt Tisa Beáv, a gyásznak a napja és ez a mostani szombat olyan, mintha kárpótolni akarna minket. Példának okáért Tisa Beávkor tilos volt a Tóra tanulás, mert ugye ez is az örömeinket gyarapítja és a gyásznapon egy-két szomorú tartalmú szöveg tanulmányozása mellett tartózkodni kellett. Ezen a szombaton azonban elolvassuk a Tízparancsolatot és a Smá imánk első részét, így mondhatjuk a legfontosabb tórai szövegeink egyikét és a legfontosabb imánkat is most olvassuk. A mostani hetiszakasznak az első szava, a Váétchánán azt jelenti és könyörögtem, imádkoztam. Mózes két dologért imádkozik. Az első az, hogy Isten mégis engedje be az országba, de legalább látni engedje azt. Tudjuk, hogy Mózes soha nem léphet be Kánaán földjére, arra viszont megkapja a lehetőséget az Örökkévalótól, hogy legalább egy pillantást vethessen arra a földre, ahova ő vezette el Izrael gyermekeit. A bölcseink azt a következtetést vonták le ebből, hogy az imádságunkkal a kívánságaink fele teljesülhet. Ez a ma emberének is sokat jelenthet, mert emlékeztet arra, ha még inkább szívből jövő imát mondunk el a zsinagógában, esetleg otthon, de még inkább szükség van arra is, hogy emellé megfelelő gyakorlat társuljon, mert önmagában az imáink által nem tudjuk a vágyainkat teljesíteni. Mindez csak akkor valósul meg, ha imáink mellett az a gyakorlat, a heti rendszerességgel történő zsinagógába járás, a zsidósággal való foglalkozás teszi ki, ez teszi lehetővé, hogy az Örökkévaló ne csak az imáinkat hallgassa meg, hanem a szívünket is megismerve, a cselekedeteinket értékelve nagyobb valószínűséggel hajlandóságot mutasson arra, hogy a kéréseinket, amivel hozzá fordulunk, azokat realizáljuk.

Tisa Beáv estéjén az Ön közössége, más közösségekkel együtt a Dohány utcai zsinagógában imádkozott, de gondolom, most szombaton mindenki visszatér a saját zsinagógájába.

Igen, valóban összefogott több közösség, ami nagyon jó és nagyon szép volt. Most szombaton már mindenki a saját zsinagógájába tér vissza, mi egy kicsit kivétel vagyunk, mert a Hunyadi téri zsinagóga közösségét látjuk vendégül.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást!
Breuer Péter

Az interjú a 2017. augusztus 4-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább