Egyéb

A látogatás egy nagyon fontos történelmi esemény volt

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a nemrégiben lezajlott miniszterelnöki látogatásról, annak tanulságairól, de szóba került még a Zsidó Kulturális Fesztivál sztárfellépőinek némelyike is. A szervezet elnöke Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdéseire válaszolt.
Hallgassa meg!

Hogyan élték túl a miniszterelnökök látogatását a Mazsihisznél? Közben a programok tovább folynak, most zajlanak a megemlékezések, ezeken mi történik?

A miniszterelnökök látogatásán szerencsésen túl vagyunk, ez nagy esemény volt, izgalommal készültünk is rá. Mondhatom, hogy azért is zajlott ilyen zökkenőmentesen a miniszterelnökök látogatása, mert alaposan, mindenre kiterjedően felkészültünk. A kollégáink nagyon sokat dolgoztak az előkészítések során, a programot megelőző nap pedig még egy főpróbát is tartottunk. Maga a látogatás egy nagyon fontos történelmi esemény volt, ilyen még a történelemben sem volt, hogy egyszerre két miniszterelnök is megjelenik a Síp utcában. Aki ott volt, vagy követte az eseményeket, az láthatta, hogy egy izgalmas közéleti eseménynek adtunk otthont.

Ön is felszólalt, a híradások szerint elmondta mindazt, ami a szívét nyomta, ám az is igaz, hogy egyik miniszterelnök sem reagált a szavaira.

Én inkább azt mondanám, hogy ők politikailag reagáltak a beszédemre, azzal, hogy nem válaszoltak rá. Én valóban elmondtam ott, beszéltem azokról a nagyon fontos kapcsolatokról, amelyek Magyarország és Izrael Állam között vannak, azt is, hogy a két ország közötti híd egyik nagyon fontos alappillére a magyarországi zsidóság, nagyon örültünk annak, hogy létrejött a miniszterelnöki találkozó, hogy Benjamin Netanjahu eljött hozzánk. Mellette elmondtam a gondjaimat, ami lehet, hogy egy kicsit szokatlan volt, de mi ezzel a fajta őszinteséggel akartuk megtisztelni a vendégeinket.

De nincs harag a két miniszterelnökkel, az élet megy tovább.

Bízunk benne, hogy nincs harag, a mi részünkről biztosan nincsen. Úgy véljük, a közéletben az őszinteségre nem lehet haraggal reagálni, ahogy abban is, hogy nem is lesz harag.

Most ért véget a vizes világbajnokság Budapesten, majd két év múlva kerül megrendezésre az Európai Maccabi Játékok. Önök egyeztettek a vizes vb szervezőivel, kértek tőlük információkat, hogy majd 2019-ben a lehető legbiztonságosabban, leggördülékenyebben lehessen megrendezni a Maccabi Játékokat?

A Maccabi Játékokat három szervezet organizálja, a rendezvény gazdája a Maccabi VAC, nekik segítünk mi is, a Mazsihisz, biztonsági kérdésekben például, a zsidó biztonsági szolgálatokra nagy szerep hárul majd. Mellette az MTK tagja még a szervező testületnek, gondolom, ők adják át a játékok szervezőinek azokat a tapasztalatokat, amiket a vizes vb kapcsán szereztek, mert ez egy parádésan megrendezett, megszervezett sportesemény volt.

Most egy gyászidőszak van a zsidóság életében, Áv hó 9-én a Szentély pusztulására emlékeznek, de utána viszont következnek a vidámabb események, kezdődik majd a Zsidó Kulturális Fesztivál, de gondolom a fesztivál az a Mazsihisz központjában is folyamatosan megy.

Valóban, mindig van valami a Síp utcában, így nem is tudunk unatkozni. Ám a viccet félretéve idén is lesz Zsidó Kulturális Fesztivál, immáron tizenkilencedik alkalommal, szeptember 3-14 között, most egy kicsivel hosszabb lesz, mint szokott. A programok bőségével jelentkezünk majd, persze tanulva a tavalyi hibáinkból. Akkor ugyanis túlságosan bő volt a program, így előfordult, hogy saját magunknak csináltunk konkurenciát. Nem szeretnék előre elmondani semmit, mindent megtudhatnak majd a hivatalos sajtótájékoztató után. Annyit persze előre elárulhatok, hogy a szokásos programok idén is színre kerülnek, mint a Budapest Klezmer Band fellépése, de idén is lesz kántorkoncert, de lesz egy nagy fellépőnk is, Koncz Zsuzsa ad majd koncertet a Dohány utcai zsinagógában.

Most ugyan még javában tart a nyári szünet, de a zsidó oktatási intézményekben a fenntartónak is fel kell készülnie a következő tanévre, nem beszélve az étkezés megszervezéséről. Hol tartanak a felkészülési munkákban?

A Scheiber iskolában zajlik egy plusz terem megépítése, miután túljelentkezés volt, nem fértek volna el a gyerekek, hozzá kell tennem, hogy nem csak nálunk, de a Lauder iskolában is túljelentkezés van. Ez egy jó hír, hiszen az a szolgáltatás, amit ezek az iskolák nyújtanak, bizony keresettek.

Van még egy másik iskolája is a hitközségnek, a Wesselényi utcában, ami egy ortodox oktatási intézmény.

Valóban, ott a vallási szabályok sokkal szigorúbbak, ott leginkább létszámhiány van, ortodox testvéreink igyekeznek mindent megtenni, hogy ezen változtassanak. Hozzá kell azonban tennem, a Mazsihisz összes intézménye, a Scheiber iskola, a Szeretetkórház, az idősek otthona ezek mind teljesen nyitottak a magyar társadalom felé, zsidókat és nem zsidókat ugyanúgy látunk el.

Az oktatási intézményekben a tanerővel, oktatási eszközökkel is fel vannak készülve a következő tanévre?

Szerintem teljesen rendben van minden.

A vidéki hitközségekben lesznek-e változások, olyanok, mint például Miskolcon, ahol nem csak a zsinagóga felújítása is zajlik, de Markovits Zsolt személyében egy új főrabbit is kaptak.

Sokat dolgozunk most azon, hogy más vidéki hitközségek is kapjanak olyan vallási vezetőt, aki rendszeresen tud a közösséggel imádkozni, annak életében közreműködni.

Szegeden is zajlanak a zsinagóga felújítási munkálatai, de hol tartanak?

Az épület külső felújítása, a tetőzet rendbehozatala az idén fejeződik be, jövő év tavaszán egy ünnepélyes átadást is tervezünk.

Elmegy még Debrecenbe is, a határontúli zsidó szervezetek hagyományos konferenciájára.

Igen, ez így van, a megnyitó napján tartok egy előadást, itt is fontos tudni, a Mazsihisz régóta komoly energiákat fektet abba, hogy a határontúli magyarajkú zsidó szervezetekkel tartsa a kapcsolatot, ha pedig kell, segítsük is őket. A Felvidéktől kezdve Kárpátaljáig, Erdélyen át, még Szabadkán is ott vagyunk. A Kárpátalján tartottunk nemrég egy kulturális hetet, majd rövidesen egy hasonlóra kerül sor Kolozsváron.

Kicsit visszatérve a miniszterelnökök látogatásához, a V!-es országok vezetőinek a programjaihoz, meg az oktatáshoz, sokat dicsérték az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemet is.

A 140 éves egyetemünkről tudni kell, a szocialista rendszerben ez volt az egyetlen rabbkikat képző intézmény Kelet-Közép-Európában. Ebben az időszakban ha bárhova mentünk a keleti blokkban Berlintől Moszkváig, Szófiáig, a rabbik biztosan tudtak magyarul. Meggyőződésünk, hogy az OR-ZSE a jövőben is alapja lehetne egy izraeli-magyar akadémiai együttműködésnek.

Köszönjük a beszélgetést!

Az interjú a 2017. augusztus 4-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább