Egyéb

A festői Udvarhely - Lelkes művészpalánták, önkéntesek Erdély szívében

A Térkép augusztus 5-i adásának tartalmából.
 

A Kaláka Program a szó legszorosabb értelmében vitt színt Székelyudvarhely életébe. A Térkép szombati adásában egy akció szervezői és a széplelkű piktorok is szót kapnak.

Egy nemes kezdeményezést mutat be a közmédia külhoni tematikájú műsorának szombati adása. Nyolcadik éve hatékonyan működik a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Kaláka Programja, azaz a szervezet által gyűjtött pénzből, az aktivisták munkájával hoznak létre közös értékeket. A kezdeményezés önkéntesei minden évben szépítenek-javítanak Székelyudvarhelyen: játszótereket hoztak már rendbe, kutyafuttatót és mesekuckót létesítettek, idén pedig a székelyföldi kisváros egy-egy szürke, betonozott részét próbálták megszínesíteni. Mint látni fogjuk, sikerrel.

A fiatalok oroszlánrészt vállaltak a nemes akcióban, a lakók szeme láttára, kedvére pingálhatott kisgyerek, tinédzser és huszonéves egyaránt. A kalákában végzett munka pedig jó alkalom arra, hogy az emberek tegyenek valamit a városért, nem számít, ha a szereplők maszatosan térnek is vissza otthonaikba.

Térkép_festők_simócsaba_20170805

Tetszik az embereknek, örülnek, mosollyal mennek el mellettünk – idézi emlékeit Jakab Hunor, a Varázsecset Művészeti Tanoda ügyvezetője. – Van, aki ránk szól, hogy rakjunk rendet magunk után, de ez így természetes. Rengeteg elhanyagolt felület van, és most, hogy benne van az ember, látom én is igazán, hogy még miket lehetne színesebbé tenni.”

Valóban bőven van még megszépítésre váró felület a Hargita megyei kisvárosban, a városlakók szerint azonban bizakodásra adnak okot az önkéntesen munkálkodó lelkes fiatalok.

Készítették: Magyari Tekla és Simó Csaba
Szerkesztő-műsorvezető: Kozári Réka
Felelős szerkesztő: Merkl László

Térkép – augusztus 5., szombat – Duna 11.30
Ismétlés: augusztus 6., vasárnap – Duna World 10.40

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább