Szlovák nemzetiségi műsor - 31. hét

A július 31. és augusztus 6. közötti adások tartalmából
 

Július 31., hétfő:
– A szlovákiai Szakadék községben szervezték meg a Szegedi Szlovákok Egyesülete tagjai az idei nyelvi és turisztikai tábort. Megszólalók: Hollerné Racskó Erzsébet és Janovicová Dana.
– Nemzetiségi hírek
– Felhívások (ismétlés)
– Szlovák nemzeti ünnepséget rendeznek Bácspetrócon augusztus 1. és 6. között.
– Pozsonyi anyag

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 1., kedd:
– Hírek, információk a nemzetiségi életből, programajánló
– Aktuális felhívás: jelentkezhetnek a „Cez Nadak je…” népdaléneklési versenyre.
– Jövő héten rendezi meg a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete az idei Ifjúsági Akadémiát. A szarvasi találkozó fő témája a lakosságcsere lesz. Interjú Kiss Andrea szervezővel, a MaSzFiSz vezetőségi tagjával.
– Ellátogatunk a szlovákiai Zázrivába, ahol Ondrej Boroncoval beszélgetünk a falusi turizmusról és a lovas terápiáról.
– A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci sorozatot, melynek témája az Alacsony-Fátra második legmagasabb csúcsa, a Velky Rozsutec lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 2., szerda:
– 2017. augusztus 12-én (szombaton) és augusztus 13-án (vasárnap) Oroszlányban a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a falu Hagyományőrző és Kulturális Egyesülete, valamint az Evangélikus Egyház szervezi meg a 23. Falunapot. A részletes programról a mai adásban számolunk be. A rendezvényen fellép a fiatal és tehetséges szlovák énekes Peter Srámek, aki édesanyjával együtt, a mai Ridikülben lesz a vendégünk. Ez alkalomból visszatekintünk a 2007-es, 13. falunap eseményeire is.

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Augusztus 3., csütörtök:
– Nemzetiségi információk
– Csehországban rendezték meg a 15. Jánosíkov Dukát Szlovák Folklórfesztivált, ahol a magyarországi szlovák néptáncosok is felléptek; Vajköpülő versenyen vettek részt a Püspökhatvani Népi Együttes tagjai. Megszólalók: Sokolová Emese, Király Katalin, Uzáková Júlia, Fabisík Vlastimil. /archív/
– Holnap kezdődig a 19. Jánosíkov Dukát Szlovák Folklórfesztivál Roznov pod Radhostem-ben – Programismertető
– Pozsonyi anyag – Megszólaló: Marián Grebác

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 5., szombat:
– Vallási magazin
– Ezen a hétvégén van a vajdasági szlovákok legnagyobb ünnepe. A Szlovák Nemzeti Ünnep rendezvénysorozat része a közös istentisztelet, melyen nemcsak a szerbiai szlovákok vesznek részt, hanem magyarországi és romániai szlovákok is ellátogatnak erre az eseményre. A tavalyi istentiszteletről készült felvételt ismételjük meg mai adásunkban.
– Július 9-én mutatkoztak be külhoni szlovák hagyományőrző együttesek, néptánccsoportok és szólisták az anyaországban. A folklórfesztivál idei Külhoni Szlovákok Vasárnapja gálája a „Maszkok és maskarák a népi kultúrában” címet viselte. Magyarországról 3 művészeti csoport szerepelt a rendezvényen, de összesen 7 országból érkeztek amatőrcsoportok, hogy részesei legyenek Szlovákia legnagyobb folklórfesztiváljának, melyen a külhoni szlovákok mutatkoznak be. Mai adásunkban a gálaműsort hallgathatják meg, melyet az RTVS munkatársai rögzítettek. A műsor elején a külhoni szlovákokat, Lukáš Parízek külügyi államtitkár köszöntötte.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Augusztus 6., vasárnap:
-Érdekesség a műsor elején: négyezer éves bronz dárdahegyet talált egy fiatalember a Vág folyó partján, Aktuális felhívások;
– Válogatás a héten elhangzott riportokból, benne: a szegedi szlovákok táborozása Myjaván, MaSzFisz akadémia Szarvason, agroturizmus Zázrivában és interjú Peter Srámekkel és édesanyjával.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább