Szombat reggel: Ismét összegyűjtötték, milyen turisztikai látnivalókról posztolnak a legtöbbet az internetre

A július 29-i adás tartalmából
 

A piros ribiszke és a fehér ribiszke édestestvérek. A piros ribiszkének az albínó, vagyis a színtestek nélküli változata a fehér ribiszke. A fekete ribiszke teljesen más növény, nem is lehet keresztezni, csak esetleg kémiai mutagének segítségével. Különleges beltartalmi értékek jellemzik ezeket a növényeket. Szeretik és bírják is a hideget, Skandinávia szőlejének is nevezik, mert mindegyikből készíthető bor, sőt párlat is. Látásjavító hatású. A farkasvakság ellenszere a fekete ribiszke. Az orosz légierő használja is a pilótáknál.

A Koszovóról folytatott belső párbeszéd döntő Szerbia és a szerb nép jövőjére nézve, véli Aleksandar Vučić szerb elnök a Blic napilapban megjelentetett írásában. „Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy a homokba dugjuk a fejünket, próbáljunk meg reálisak lenni, ne engedjük meg azt, hogy elveszítsük vagy átadjuk valakinek azt, amink van, de ne várjuk azt sem, hogy az ölünkbe pottyanjon az, amit rég elveszítettünk”, írja Vučić. De hová vezet a szerb-koszovói párbeszéd?

Háromszög alakú lapok, amelyek áramot fejlesztenek, ha végigsétál rajtuk valaki. Minél többen járnak arra, annál több energia keletkezik. Különleges installáció jelent meg London belvárosában, ahol bárki kipróbálhatja, mit tudnak, hogyan működnek az okosjárdák. Egyelőre még csak egy néhány négyzetméteres felületet borítottak be, de a fejlesztő cég terve az, hogy minél több helyen terjedjenek el a speciális, zöld felületek.

Hallgassa meg!

Szokatlan hőség tombol egész Izraelben, a turistáknak sem könnyű átvészelni ezeket a napokat. A nagyvárosokban megdőltek az áramfogyasztási rekordok, mivel alig akad olyan épület, ahol ne működnének maximumon a klímaberendezések.

Hallgassa meg!

Dokumentumfilm készül Steven Spielberg életéről. Javában forgatják a James Bond sorozat következő epizódját. Új csillagászati teleszkópot építene Hawaii, de az őslakosok ellenzik a beruházást.

Szelfizés közben vesztette életét egy magyar lány Szardínia szigetén. A viharos időben egy 8 méteres, felcsapó hullám sodorta el és ragadta magával. Egy másik fiatal pedig Budapesten, a Margit híd korlátjáról zuhant a sziget futópályájára, miközben a telefonjával fotózott. Súlyos sérüléseket szenvedett. Évről évre egyre több baleset történik szelfizés közben.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

14 millió fotó a kaliforniai Disneylandről, 7 millió az Eiffel-toronyról: egy év alatt ennyi kép került fel az Instagramra a látnivalókról. Ismét összegyűjtötték, milyen turisztikai látnivalókról posztolnak a legtöbbet az internetre a felhasználók. A közösségi médiának ezen a fronton is óriási az ereje, bizonyos szempontból ingyen reklámról van szó, nem véletlen, hogy a frekventált turisztikai célpontokon ösztönzik is a vendéget, hogy fotóit töltse fel a netre.

Hallgassa meg!

A héten hozták nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, kik jutottak be a megjelölt felsőoktatási intézményekbe. Az idén az általános felvételi eljárásban jelentkező közel 106 ezer fiatalból 72 600-an nyertek felvételt. A vidéki orvosképző helyek közül idén is a szegedi egyetemre volt a legnehezebb bejutni, de ez nem tartotta vissza a hallgatókat. Az egyetemen már javában készülnek a tanévkezdésre, hiszen a hallgatók életének megszervezése óriási logisztikát is igényel. Idén is több százan jelentkeztek az angol és a német nyelvű képzésekre. Szeged a külföldi diákok körében is kedvelt, Bari Ferenc dékán az elmúlt hónapokban a világ számos országában járt népszerűsítő körúton.

Hallgassa meg!

Folytatódnak a heves viták a bikaviadalok körül Spanyolországban. Az ágazat 200 ezer embernek ad munkát, és jelentős bevételeket hoz a turizmusban. Ennek ellenére a Kanári-szigeteken már több mint 20 évvel ezelőtt, Katalóniában pedig 7 évvel ezelőtt betiltották a viadalokat, most pedig a Baleár-szigeteken született új állatvédelmi törvény, amely ugyan nem tiltja be az eseményeket, de előírja, hogy nem lehet megölni az állatokat. A spanyol kormánypárt ugyanakkor úgy véli: a szigetek jogszabálya alkotmányellenes.

Hallgassa meg!

Hétvégenként óriási a zsúfoltság a szerb-magyar határon. Akinek nem muszáj ne is próbáljon szombaton és vasárnap átkelni. Horgoson is jellemző a tumultus, de mit próbálnak tenni a zsúfoltság ellen?

Hallgassa meg!

Kossuth Rádió – Szombat reggel – július 29., 6:00

Szerkesztő: Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább