×

Túl az Óperencián - Július 27-én Sárdy Jánosra emlékezünk, születésének 110 évfordulója alkalmából

 

Sárdy Jánosra emlékezünk, születésének 110 évfordulója alkalmából. Sárdy Jánosra, aki a 30-as 40-es és az 50-es évek egyik legnépszerűbb énekese volt.
Ízes, dél-dunántúli beszéde, fekete haja, jóképű, férfias arca, széles- mosolya, délceg kiállása, és persze elsősorban igen szép hangja, egy csapásra a közönség kedvencévé tette. A falusi tanítóból és műkedvelő színészből lett operaénekes, operett –bonviván, és híres filmek főszereplője. Az egész ország megcsodálta többek között a Kalotaszegi Madonnába, a Dérynébe és a Mágnás Miskába…. Nagy sikert aratott színpadon Huszka Jenő operettjeiben, kiemelve ezek közül a Mária főhadnagyot…. de szintén jelentős alakítást nyújtott a Csárdáskirálynő Edwin, vagy a Marica grófnő tiszttartója szerepében, és nemkülönben a Leányvásár Tomjaként. Közkedvelt volt A mosoly országa, A denevér főszerepeiben, mégis legnagyobb sikerét János vitézként aratta.
Az Operaházban jelentős szerepei voltak még: Dávid, a Nürnbergi mesterdalnokokban, Papagéno, A varázsfuvolában, Almamvíva gróf A sevilliai borbélyban. De sokaknak felettébb emlékezetes, a Csínom Palkóban is, Farkas Ferenc daljátékában.

Mai, 110. születésnapján mind prózában, mind énekhangban is megidézzük.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Műsorvezető-szerkesztő: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább