Egyéb

Egy hazában: Interjú Grisnik Petra színésznővel

A július 30-i adás tartalmából
 

A nyár nem csak a pihenésé, ezekben a hónapokban tudnak a pedagógusok felkészülni az új tanévre. A Budapesti Goethe Intézet 25 éve szervez továbbképzéseket német és német nemzetiségi óvoda- és általános iskolai pedagógusok számára. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont pedig 14. éve szolgál e képzések helyszínéül. Schulteisz Gábor először az intézmény igazgatójával, Englenderné Hock Ibolyával beszélgetett.

Lukiján, a budai szerb ortodox egyházmegye püspöke esperessé nevezte ki Káplán Pál szerb ortodox lelkipásztort.  Az új tisztséggel járó feladatokról és felelősségről a szegedi paróchussal Rádity Milenkó beszélgetett.

Júniusban egy felhívást tett közé honlapján a magyarországi szlovákok hetilapja, a Ludové noviny szerkesztősége. Egy-egy fénykép vagy ötletes selfie beküldésével lehetnek részesei az olvasók a kiadvány jubileumi évének. A részleteket Makai Ildikó mikrofonja előtt a hetilap főszerkesztője, Fábián Éva mondta el.

Sok méhkeréki gyermek számára a tengerparti nyaralás jelenti a vakációt. Ezt ráadásul anyaországukban is megtehetik. Még az év elején a méhkeréki általános iskola pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához a román nemzetiségi gyermekek anyaországban történő táboroztatására. Az előző évhez hasonlóan idén is a Fekete-tenger volt az úticél – mondta el Kaupert Júliának Ruzsa Anna igazgatóhelyettes.

Grisnik Petra színésznő Pécsett született, és a kis horvátok lakta településen, Kökényben nőtt fel. A Miroslav KrlezažHorvát Általános Iskolába járt, a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművészeti szakán diplomázott 2008-ban. 13 esztendősen szerepelt először színpadon a Pécsi Horvát Színházban. 2008-ban  tagja lett  a Kaposvári Csiky Gergely Színháznak. 2011–ben Junior Prima díjat kapott, a  2012-13-as évadban ő lett a társulat legjobb színésznője. Három éve a fővárosba költözött, ahol a színház mellett megtalálta párját, Göttinger Pál rendezőt. Petrával a Budapesti horvát iskolaközpontban találkozott Pavlekovics András.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 30., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

MTI Fotó: Varga György

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább