ALPOK-DUNA-ADRIA: A tonhalhalászat már a múlté...

A július 27-i adás tartalmából.
 

A Trieszti-öböl felett meredeken emelkedő karsztvidék szlovén lakosai több mint ezer éve szoros kapcsolatban állnak a tengerrel.  Már-már  elfeledett történeteik elevenednek meg  a Trieszti Partszakasz Halászati Múzeumában, amelyet nemrégiben hoztak létre.

Egy este alatt 76 mini koncert csendült fel Budapesten az 5. Kórusok Éjszakáján. A Palota-negyed kilenc különleges helyszíne mellett, az utcákon, tereken, kapualjakban, erkélyeken is voltak meglepetés koncertek. A Csíkszerda Kórus és Egyesület tagjai 2013-ban álmodták meg az egész estés kórusfesztivált, amelynek fő célja a közösségi éneklés népszerűsítése.

Košljun szigete az észak-dalmát Krk–sziget közvetlen közelében található. Az erdővel borított természetvédelmi terület  és a szerzetesek kolostora  évszázadok óta  tartó háborítatlan harmóniában léteznek egymással.  A kolostorban ez idő tájt csak négy szerzetes él.

Vajon honnan  kerülnek a harangok a számtalan templomtoronyba  világszerte? Csak egészen kevés öntöde szakosodott a harangkészítésre, ugyanis hihetetlenül munka- és időigényes folyamatról van szó. A tiroli Grassmayr családi vállalkozás kiválóan ismeri e mesterség fogásait. A kihívást számukra  az jelenti, hogyan lehet teljesen egyedi hangzást kölcsönözni a harangnak.

A szlovén Lahinja Tájpark  a természeti és kulturális örökség tekintetében rendkívül gazdag. Több mint 200 hektárnyi területén számos védett  műemlék és  két rezervátum található. Egyik fő  látnivalója maga a Lahinja folyó, mely Knežina falu alatt ered  és több forrás is táplálja.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – július 27., csütörtök, 7:50
Ismétlés július 27-én, csütörtökön 15:30-tól a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább